Birokrati uništavaju poduzetnike: Tvrtke moraju imenovati osobu koja će - lupati pečate

Foto: Index

HRVATSKA administracija već godinama pokušava na sve načine likvidirati ekonomiju.

Cijeli niz besmislenih zakona otežavaju poslovanje, što je mnoge natjeralo na preseljenje posla u inozemstvo, gube se radna mjesta, a ekonomija propada.

Iako se od zakonodavaca očekuje da ukinu regulativu koja ne služi ničemu, osim ispisivanju visokih kazni, zbog kojih su mnogi bankrotirali, događa se upravo suprotno - zakoni postaju sve kompleksniji, besmisleniji, a kazne još strože.

Posljednji u nizu zakona s besmislenim odredbama, koje su potpuno neprilagođene modernom vremenu i otežavaju poslovanje, je novi Zakon o računovodstvu koji je stupio na snagu 1. siječnja 2016. godine.

Namjera novog Zakona bila je usklađenje s direktivama EU i smanjenje administrativnog opterećenja malih poduzetnika. No, kako to obično biva, dogodilo se suprotno.

Prema pravilima koja su stupila na snagu 1. siječnja, firme moraju imenovati likvidatora koji će sve ulazne dokumente potpisati i označiti da su likvidirani.

Prema definiciji, "likvidator je osoba koju imenuje poduzetnik, a koja ima zadatak provjeravati ispravnost i potpunost knjigovodstvenih isprava. Imenovanje likvidatora i njegove obveze trebaju biti navedene u pisanom obliku, a to je najčešće predmet odluke direktora društva odnosno osobe ovlaštene za zastupanje poduzetnika."

"Treba li zaposliti osobu za lupanje pečata?"


Ne moramo napominjati da će u manjim firmama direktor ujedno biti i likvidator.

Znači, iako živimo u 21. stoljeću, kad se poslovanje i komunikacija odvija raznim elektroničkim kanalima, firma sada treba sve dokumente isprintati, potpisati i/ili pečatirati, da bi zadovoljila formu koju traži administracija.

"Upravo printamo i pečatiramo 50 strana bankovnih izvoda i razmišljamo da li ćemo nekog trebati zaposliti da lupa pečate. Jer to će smanjiti korupciju, povećati konkurentnost, potaknuti rast gospodarstva i privući investitore. Likvidirati treba ovu državu, jednom zauvijek. I sve nas idiote koji pokušavamo neki biznis raditi ovdje", jedan je od komentara na Facebooku.

Ako firma ne likvidira ulazne dokumente, birokracija likvidira firmu, jer se predviđene kazne za neprovođenje ove odredbe kreću od 10 pa do 100 tisuća kuna, pa bi takva kazna za mnoge značila prestanak poslovanja.

"Osobno se najviše bojim te bezimene nabujale mase agenata Smithova u Fini, Poreznoj i sličnim institucijama koji se zahvaljujući nakaznom sustavu mogu poigravati našom imovinom, poslovima i životima na stisak tipke na tipkovnici, kad i kako im se sprdne. Ja ih se osobno podsvjesno bojim više nego bilo kakve jasne fizičke prijetnje svojoj egzistenciji, krađe ili bilo čega drugog", komentirao je poduzetnik N.M. (podaci poznati redakciji) na Facebooku.

Da zakonodavci nemaju pojma što rade pokazuje i to da su istim izmjenama zakona ukinuli obvezu potpisivanja i ovjeravanja izlaznih računa. Znači, više ne morate isprintati i ovjeriti račun i slati poštom, ali onaj tko račun prima - mora ga "likvidirati".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.