Bivša tajnica vlade osuđena u aferi Dnevnice je u zatvoru

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Sandra Zeljko, bivša tajnica u vladi, služi kaznu u požeškoj Kaznionici, potvrđeno je za N1 iz zagrebačkog Županijskog suda. 

Zeljko je osuđena na četiri i pol godine zatvora te državi mora vratiti oko 60.000 eura. Ona i nekadašnji predstojnik ureda premijera Tomislav Saucha, koji već odslužuje kaznu, izvukli su zajedno u aferi Dnevnice oko 120.000 eura.

Zeljko pokušala izbjeći služenje kazne

Bivša tajnica u vladi je pokušala izbjeći služenje zatvorske kazne pravdajući se zdravstvenim problemima. To joj je čak i uspjelo, ali je na koncu sud zaključio da se mora javiti u zatvor.

Policija je privela Zeljko 18. lipnja jer se nije pojavila u Remetincu, gdje se nalazi Centar za dijagnostiku odakle se zatvorenici upućuju u druge penalne ustanove.

Sa suda su za N1 rekli da se Zeljko od 12. kolovoza nalazi na izdržavanju kazne zatvora u Požegi.

Zeljko i Saucha krivnju prebacivali jedno na drugo

Zeljko je cijelo vrijeme negirala krivnju, a i Saucha je tvrdio da je nevin. No sud je nepravomoćno utvrdio da je Saucha tražio od Zeljko da napravi putne naloge za posebne savjetnike premijera i zaposlenike Ureda premijera te inzistirao da se akontacije dnevnica isplaćuju u gotovini iz državnog proračuna.

To su učinili iako zapravo nitko od tih ljudi nije putovao. Utvrđeno je da su izvukli ukupno 900.000 kuna odnosno oko 120.000 eura. Zeljko je, osim preko putnih naloga, uz pomoć Sauche novac izvlačila i preko isplata prekovremenih sati koje nije odradila.

Od početka Zeljko i Saucha prebacuju odgovornost i krivnju jedno na drugo. Nakon što je Saucha otišao iz vlade, novac se krao pa se postavilo pitanje je li Zeljko djelovala sama. Oboje su osuđeni pravomoćnom presudom.

Ključni dokazi

U stanu Sandre Zeljko pronađeni su obrasci za dnevnice čime je, prema pravomoćnoj presudi, pokušala prikriti visinu nezakonito isplaćenog iznosa.

"Sa svojom plaćom nije si mogla priuštiti sve kredite, ovrhe i ostale troškove koje je imala u privatnom životu", stoji u presudi. Protiv Sauche su ključan dokaz bili nalazi grafoloških vještačenja. Vještaci su utvrdili da je Saucha vrlo vjerojatno skriptor potpisa na spornim putnim nalozima.

"Do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove vlade i sabora. I kada je revizija ukazala na to, UZOP nije odmah reagirao.

Reagiralo se tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima. Ovakvo je ponašanje poljuljalo povjerenje građana u vlast. Otegotnim smo ocijenili dugotrajnost kršenja zakona, a posebno i Sauchinu visoku poziciju. Sandra Zeljko također je besramno iskoristila svoju poziciju, sjedeći pred vratima čak trojice premijera", stoji u obrazloženju presude.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.