Bivši američki marinac ranjen tijekom borbi u Ukrajini. Već je bio u ruskom zatvoru

Foto: Profimedia

TREVOR Reed, bivši američki marinac koji je bio zatočen u Rusiji gotovo tri godine prije nego što je pušten u razmjeni zarobljenika, ranjen je dok se borio u Ukrajini. CNN-ov izvor je potvrdio da je Reed prvo prevezen u bolnicu u Kijevu, a potom i u Njemačku radi pružanja adekvatne medicinske skrbi. 

Još uvijek nisu poznate okolnosti u kojima je Reed ranjen. "Svjesni smo da je Trevor Reed ozlijeđen dok je sudjelovao u borbama u Ukrajini", kazao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel. Objasnio je da je bivši marinac evakuiran u Njemačku uz potporu neimenovane nevladine organizacije.

"Upozoravali smo na rizike odlaska u Ukrajinu"

"Želim biti izričito jasan oko nečega: Reed nije bio angažiran ni u kakvim aktivnostima u ime američke vlade. I kao što sam naznačio, nevjerojatno smo jasno upozorili američke građane, američke državljane da ne putuju u Ukrajinu, a kamoli da sudjeluju u borbama", naglasio je. 

"Od početka ovog rata upozoravali smo građane SAD-a koji su putovali u Ukrajinu, posebno sa svrhom sudjelovanja u tamošnjim borbama, da se suočavaju sa značajnim rizicima, uključujući rizik od zarobljavanja ili smrti ili tjelesnih povreda", nastavio je.

Nije precizirao kada je točno američka vlada saznala da je Reed ozlijeđen u borbama. Jonathan Franks, glasnogovornik obitelji Reed, također je odbio komentirati vijest. Anonimni američki dužnosnik je potvrdio kako su zabrinuti da će razvoj događaja s Reedom negativno utjecati na tekuće pregovore usmjerene na oslobađanje dvojice Amerikanaca koji su i dalje zatvoreni u Rusiji.

Uhićen zbog opijanja pa osuđen na devet godina zatvora

"Ovo je nešto što je pojedinac učinio svojom voljom i treba ga tretirati potpuno odvojeno od pregovora za oslobađanje Evana Gershkovicha i Paula Whelana", uvjeren je. Patel nije želio špekulirati o utjecaju Reedove borbe u Ukrajini na pregovore, ali je najavio da će nastaviti surađivati s Rusijom na oslobađanju vlastitih državljana. 

"Vidjeli ste da to činimo u slučaju Paula Whelana i Evana Gershkovicha i nastavit ćemo se duboko baviti tim pitanjima", istaknuo je. Reed je uhićen u Moskvi u ljeto 2019. zbog opijanja, a u srpnju 2020. osuđen je na devet godina zatvora zbog ugrožavanja "života i zdravlja" ruskih policajaca tijekom svađe. 

Reed i njegova obitelj zanijekali su optužbe protiv njega, a američki State Department proglasio ga je nepravedno pritvorenim. Njegovo puštanje iz ruskog zatvora u travnju 2022. uslijedilo je nakon višemjesečnih napora američke vlade. Reed je zamijenjen za ruskog državljanina Konstantina Jarošenka, ruskog krijumčara osuđenog za uvoz kokaina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.