Bivši pomoćnik šefa imotske policije ide u zatvor

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

Visoki kazneni sud prihvatio je žalbu Uskoka i poslao Antu Đuku, bivšeg pomoćnika načelnika imotske policijske postaje, na godinu dana u zatvor.

Đuka je za trgovanje utjecajem i prijetnju nižerangiranom kolegi, od kojeg je tražio da stornira prekršajni nalog za alkoholiziranog vozača pa mu poručio da je gotov nakon što je odbio, nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od godine dana uvjetno i s rokom kušnje od četiri godine, piše Dalmatinski portal.

Na presudu su se žalili i Đuka i Uskok; Đuka na bitnu povredu, nepotpuno utvrđeno činjenično stanje te odluku o kazni, a Uskok na visinu kazne. Njega su odbili, no Uskok nisu. 

Optužba je smatrala kako je sud precijenio značaj olakotnih okolnosti, a podcijenio društvenu opasnost počinjenih djela, kao i pobude zbog kojih su djela počinjena. Optuženik se koristio svojim autoritetom i utjecajem da počini kazneno djelo, iako je kao visokorangirani policijski službenik bio dužan suzbijati svaki oblik kriminaliteta, naveo je Uskok u žalbi. 

"Žalba Uskoka zbog odluke o kazni je osnovana, dok žalba optuženika ne daje prostora za blaže odmjeravanje kazne", zaključio je Visoki kazneni sud.

"Ne znaš što radiš i s kim imaš posla"

Đuka je koncem 2022. nepravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu jer je u travnju 2017. na traženje Mije G. da utječe na policijskog službenika kako bi njegov brat Željko G. izbjegao kažnjavanje nakon što je utvrđeno da je vozio s 0.55 promila alkohola, temeljem svog autoriteta policijskog službenika višeg zvanja i položaja, zatražio od mlađeg kolege da stornira sva pismena koja je ispisao Željku G. o počinjenom prekršaju i ne sankcionira ga za počinjeni prekršaj iako je znao da to predstavlja težu povredu službene dužnosti i zlouporabu položaja i ovlasti.

Policajac se oglušio na njegovo traženje i Željku G. izdao obvezni prekršajni nalog nakon čega ga je Đuka u dva navrata nazvao telefonom s nakanom da ga uznemiri i zastraši gubitkom zaposlenja. Rekao mu je: "Ne poštuješ hijerarhiju, ti si završio s policijom. Gotov si, gotov si. Ne znaš što radiš i s kim imaš posla."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.