Bivši predsjednik Perua osuđen na 20 godina. "Uzeo je 35 milijuna dolara mita"

Foto: Profimedia

Sud u Peruu osudio je bivšeg predsjednika Alejandra Toleda (78) na 20 godina i šest mjeseci zatvora zbog korupcije i pranja novca, prenosi BBC.

Tužitelji kažu da je uzeo 35 milijuna dolara mita od brazilske građevinske tvrtke koja je dobila ugovor za izgradnju ceste u južnom Peruu.

Uhićen u Kaliforniji

Toledo je bio na dužnosti između 2001. i 2006. godine. Uhićen je prije pet godina u Kaliforniji, gdje je dugo godina živio i radio, a prošle godine izručen Peruu.

Brazilska tvrtka Odebrecht priznala je da je platila milijune dolara mita dužnosnicima diljem Latinske Amerike i SAD-a kako bi osigurala vladine ugovore.

Sutkinja: Peruanci su vjerovali Toledu kao svoj predsjedniku, a on je prevario državu

Sutkinja Inés Rojas rekla je da su Peruanci vjerovali Toledu kao svom predsjedniku, zaduženom za upravljanje javnim financijama i odgovornom za zaštitu i osiguravanje ispravne upotrebe resursa.

Umjesto toga, kako je citirao Associated Press, on je "prevario državu". Toledo je odbacio optužbe protiv njega i jučer se često cerekao, a ponekad i smijao, posebno kad je sutkinja govorila, objavio je AP.

Tri peruanska bivša predsjednika povezana s Odebrechtom

Godine 2019., još jedan bivši peruanski predsjednik, Alan García, ustrijelio se kada je policija stigla u njegov dom kako bi ga uhitila zbog optužbi za podmićivanje koje su uključivale Odebrecht, koji je u međuvremenu promijenio ime u Novonor.

Još dvojica bivših peruanskih predsjednika, Pedro Pablo Kuczynski i Ollanta Humala, također su pod istragom u slučaju Odebrecht.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.