Bivši premijer Pakistana optužen za prodaju državnih poklona

Foto: EPA

PAKISTANSKI sud je danas formalno optužio bivšeg premijera Imrana Khana zbog prodaje državnih poklona dok je bio na vlasti, dan pošto je uhićen u odvojenom slučaju zbog prevare sa zemljištem, što je izazvalo velike prosvjede u kojima je poginulo najmanje petero ljudi.  

Khan (70) je optužen pošto je Izborno povjerenstvo u listopadu 2022. odlučilo da je kriv za nezakonitu prodaju poklona od 2018. do 2022. godine. Povjerenstvo mu je zabranilo obnašanje javnih dužnosti do izbora koji se trebaju održati u studenom. Khan odbacuje sve optužbe. 

Prosvjedi se nastavljaju 

Khanovi odvjetnici osporavaju njegovo uhićenje na Vrhovnom sudu. Ulični prosvjedi su se danas nastavili. Savezni ministri optužili su Khanove pristaše da su zapalili nekoliko zgrada i vozila.  

Drugi dan zaredom prekinute su mobilne podatkovne usluge. Twitter, Facebook i YouTube su blokirani na zahtjev ministarstva unutarnjih poslova, rekao je glasnogovornik pakistanskog telekomunikacijskog regulatora PTA. 

Više od tisuću uhićenih 

U prosvjedima u najnapučenijoj pakistanskoj pokrajini Pandžabu, odakle potječe Khan, od utorka je uhićeno više od tisuću ljudi. Khan, bivši igrač kriketa koji se posvetio politici, smijenjen je u travnju prošle godine s dužnosti premijera izglasavanjem nepovjerenja u parlamentu. 

Slučaj korupcije jedan je od preko 100 slučajeva zabilježenih protiv Khana od kada je smijenjen. On nije usporio svoju kampanju protiv smjene premda je u studenom bio ranjen u napadu na konvoj u kojemu se kretao predvodeći prosvjedni skup u Islamabadu i tražeći prijevremene izbore. 

Khan je uhićen dan pošto ga je moćna pakistanska vojska kritizirala što opetovano optužuje visokog časnika da ga želi ubiti te bivšeg načelnika glavnog stožera da je odgovoran za njegovu smjenu s vlasti. Vojska odbacuje njegove optužbe. 

Pakistanu prijeti bankrot 

Vojska je najmoćnija institucija u Pakistanu, kojim je izravno vladala gotovo polovicu njegove 75-godišnje povijesti izvevši tri državna udara. Unatoč tome, nedavno je poručila da se više ne miješa u politiku.  

Ova previranja događaju se u trenutku kada je Pakistan pogođen najgorom gospodarskom krizom zadnjih desetljeća s rekordno visokom inflacijom i slabim rastom. Ne dobije li veliku pomoć, prijeti mu bankrot. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.