Bivši šef NATO-a novi čelnik Minhenske sigurnosne konferencije

Foto: EPA

Odlazeći generalni tajnik NATO-a karijeru će nastaviti kao novi predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije (MSC), objavljeno je danas.

"Jens Stoltenberg će postati sljedeći predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije (MSC) u veljači 2025.", navodi se u priopćenju.

Nizozemski premijer preuzima Stoltenbergovu dužnost

"Velika mi je čast služiti kao predsjedavajući Minhenske sigurnosne konferencije i dati doprinos njenoj misiji Mir kroz dijalog. Nekoliko međunarodnih platformi je važno kao MSC za promoviranje prevencije sukoba, dijaloga i međunarodne suradnje", rekao je Stoltenberg.

Bivši nizozemski premijer Mark Rutte preuzeo je 1. listopada funkciju generalnog tajnika NATO-a, zamijenivši Norvežanina Jensa Stoltenberga.

NATO je u lipnju objavio da je Rutte (47) formalno potvrđen za šefa vojnog saveza, zamijenivši Jensa Stoltenberga čiji je mandat produžen zbog rata u Ukrajini.

On je bio jedini kandidat nakon što se rumunjski predsjednik Klaus Iohannis povukao iz utrke.

NATO saveznici su se u lipnju 2023. složili produžiti mandat 65-godišnjeg Stoltenberga za još godinu dana do 1. listopada 2024. On je bio 13. generalni tajnik NATO-a od 2014. godine.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.