Bivši vojni hangar u Varaždinu prenamijenit će se u društveni i rekreacijski centar

Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Revitalizacija hangara na bivšem poligonu vojarne u varaždinskoj Optujskoj ulici, vrijedna 660.000 eura, glavna je tema dvodnevnog sastanka sudionika europskog projekta LIFEBauhausingEurope koji je počeo danas u Varaždinu.

Na skupu sudjeluje 11 partnera iz Latvije, Španjolske, Mađarske i Hrvatske. Projekt LIFEBauhausingEurope fokusira se na obnovu javnih prostora i zgrada a usmjeren je na razvoj urbanih i ruralnih područja koja se suočavaju s degradacijom i nedostatkom javnih sadržaja.

Revitalizacija bivšeg vojnog hangara

Grad Varaždin i Razvojna agencija Sjever DAN dobili su sredstva za revitalizaciju jednog od bivših vojnih hangara na lokaciji Beli kipi na Dravi. Predsjednik Uprave Razvojne agencije Željko Bedeković rekao je da će hangar više neće imati vojnu već društvenu i rekreacijsku svrhu te će biti otvoren građanima

Emanuela Grđan, viša stručna savjetnica za urbanizam u Gradu, istaknula je da je arhitektonsko rješenje odabrano među tri koja su pristigla na natječaj. Objekt bi građevinski trebao biti završen 2026. godine a do kraja 2027. i otvoren, s programima za građane.

Istaknuto je da će ta transformacija biti važan korak prema održivom urbanom razvoju, pružajući lokalnoj zajednici novi prostor za obrazovanje, sport i okupljanje.

Tema susreta je i planiranje i provedba aktivnosti usmjerenih na klimatske promjene i zelenu tranziciju. Cilj projekta, koji se temelji na principima Novog europskog Bauhausa–NEB, je transformirati lokalne zajednice u održivija, ljepša i uključivija susjedstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.