Bivši zapovjednik podmornice: Titan je bio vrlo neuobičajena podmornica

Foto: Profimedia

BIVŠI zapovjednik podmornice izjavio je da vjeruje kako će tržište turizma u dubokom moru nastaviti funkcionirati unatoč incidentu s Titanom, podmornicom u kojoj je pet ljudi poginulo prilikom zarona do olupine čuvenog Titanica.

Frank Owen, umirovljeni australski mornarički časnik, za Sky News je rekao da je Titan, podmornica tvrtke OceanGate, "bio neuobičajen u jako mnogo pogleda", dodavši da će oni koji žele poduzeti dubokomorska putovanja sada sigurno poduzeti mjere predostrožnosti.

"Postoje samo četiri podmornice sposobne za takve dubine. Tri od njih su neovisno certificirane"

Rekao je da na svijetu postoje samo četiri podmornice, uključujući Titan, sposobne za odlazak na ekstremne dubine. "Tri od njih su potpuno neovisno certificirane od strane agencija kao što su Američki biro za brodarstvo ili Lloyd", dodao je Owen.

"Svaka od tih organizacija pruža jasan put za razumijevanje rizika kako bi se osiguralo da su sve lekcije koje su naučili iz godina certificiranja i evaluiranja dizajna uključene u pravila", rekao je.

Rekao je da će se turističko tržište "vjerojatno samoregulirati" jer će putnici osigurati da je brod na kojem se nalaze provjeren prije nego što krenu na bilo koje putovanje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.