Bjelovarsko-bilogorska županija sufinancira kamate za stambene kredite mladima

Ilustracija: Damir Spehar/PIXSELL

Bjelovarsko-bilogorska županija pokrenula je novu mjeru kako bi potaknula mlade da ostanu na tom području - subvencije na kamate za stambene kredite koje su danas predstavili župan Marko Marušić i pročelnica Odjela za zdravstvo, demografiju i mlade Andrea Bengez.

Ova mjera je usmjerena prema mladim obiteljima i samcima mlađima od 35 godina. Subvencija će pokriti 100 posto godišnje kamate za bračne parove, s maksimalnim iznosom do 1500 eura, dok će samcima biti pokriveno do 70 posto kamate, uz maksimalni godišnji limit od 1000 eura, rekli su župan Marušić i pročelnica Bengez.

"Osnovna svrha ove mjere je olakšati mladim obiteljima i mladim osobama stjecanje prve nekretnine u vrijeme kad su cijene nekretnina visoke", rekao je Marušić.

Oni koji žele ostvariti pravo na ovu subvenciju moraju ispuniti nekoliko ključnih uvjeta

Pojasnio je da, primjerice, ako bračni par uzme kredit s godišnjom kamatom od 2500 eura, županija će pokriti 1500 eura, a preostali iznos od 1000 eura platit će korisnici kredita. Za samce će županija pokriti 1000 eura, dok će ostatak, u ovom primjeru 1500 eura, morati podmiriti sami.

Oni koji žele ostvariti pravo na ovu subvenciju moraju ispuniti nekoliko ključnih uvjeta. Prijavitelji moraju biti mlađi od 35 godina, a nekretnina koju kupuju ili su već kupili mora se nalaziti na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Također, kupljena nekretnina mora biti njihova prva nekretnina za stanovanje, na kojoj moraju imati prijavljeno prebivalište.

Mjera se odnosi i na one koji su ranije kupili nekretninu, pod uvjetom da ispunjavaju spomenute uvjete i da su mlađi od 35 godina.

Subvencija se može koristiti i za izgradnju ili uređenje stečenih nekretnina

Osim za kupnju nekretnine, subvencija se može koristiti i za izgradnju ili uređenje stečenih nekretnina, istaknula je pročelnica Bengez.

Za ovu mjeru osigurano je 60.300 eura u ovoj godini, a javni poziv koji je danas pokrenut ostat će otvoren do kraja godine ili do iskorištenja predviđenih sredstava.

Župan Marušić je najavio da će, ovisno o interesu, mjera biti ponovljena i iduće godine, uz nadu da će mladi iskoristiti dostupne pogodnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.