Bliska suradnica Andreja Plenkovića prijavljena zbog sukoba interesa

Foto: FaH

BOJAN Glavašević prijavio je Tenu Mišetić, suradnicu Andreja Plenkovića, Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Tena Mišetić, zamjenica predstojnika ureda predsjednika vlade, boravila je u Berlinu s premijerom. Sudjelovala je i susretu hrvatskog premijera s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a jedna od tema sastanka je bila i izgradnja optičke mreže, u što je uključen i Deutsche Telekom.

Kako je Index već pisao, otac Tene Mišetić je zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Hrvatskog telekoma, a njena majka je visokopozicionirana menadžerica u toj tvrtki. Vlasnik HT-a je upravo Deutsche Telekom.

"Republika Hrvatska već nekoliko godina planira izgradnju optičke infrastrukture za širokopojasni internet, a Vlada Republike Hrvatske treba odlučiti hoće li izgradnju optičke infrastrukture povjeriti strateškom partneru iz privatnog sektora ili će infrastrukturu graditi vlastitim sredstvima i sredstvima iz fondova Europske Unije. Ovdje treba reći da je nekoliko hrvatskih Vlada, a najrecentnije Vlada Zorana Milanovića, težila ovom potonjem stavu, budući da bi se na takav način zaštitilo tržišno natjecanje pružatelja telekomunikacijskih usluga i izbjegao monopol. Također treba istaknuti da je Hrvatski Telekom d.d. već mnogo godina zainteresiran za preuzimanje uloge strateškog partnera u tom projektu.

Ova odluka Vlade Republike Hrvatske nekoliko je puta u posljednjih nekoliko godina bila jednom od tema bilateralnih sastanaka između najviših dužnosnika Savezne Republike Njemačke i Republike Hrvatske. Interes Savezne Republike Njemačke bio je jasno artikuliran u zahtijevima ili prijedlozima da Republika Hrvatska izgradnju optičke infrastrukture povjeri Hrvatskom Telekomu, u čijem vlasništvu Njemačka, izravno i neizravno, posjeduje ukupno 31.8 posto udjela.

Na nedavnom sastanku Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, Andreja Plenkovića, s kancelarkom Savezne Republike Njemačke, Angelom Merkel, prisutna je bila i Tena Mišetić. Dokaz o tome vidljiv je na fotografijama objavljenima u ovome članku na portalu Index.hr:

Odgovarajući na novinarsko pitanje, hrvatski premijer i njemačka kancelarka rekli su da su razgovarali i o projektu izgradnje optičke infrastrukture, pri čemu je njemačka kancelarka dala podršku povjeravanju izgradnje partnerima iz privatnog sektora, misleći prije svega na Hrvatski Telekom d.d.

Budući da je zamjenica Predstojnika Ureda Predsjednika Vlade jedna od najviših državnih dužnosnica u Republici Hrvatskoj, ujedno i dio najužeg kruga suradnika i savjetnika Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, koja utječe na ključne odluke o budućnosti, dobrobiti i interesu naše domovine, predlažem da pokrenete postupak kako biste utvrdili je li privatni poslovni interes najužih članova obitelji Tene Mišetić utjecao na njezinu nepristranost u obavljanju javne dužnosti koju ona obnaša," napisao je u svojoj prijavi Bojan Glavašević.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.