Bliskom Sabljinom suradniku 2021. htjeli ubiti obitelj, postavili eksploziv

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

KRAJEM 2021. godine došlo je do eksplozije stana na trećem katu zgrade na Laništu, pred stanom u kojem je bila žena s dvoje djece. Radilo se o supruzi Tomislava Sučića, bliskog suradnika noćas ubijenog Tomislava Sablje, koji je također bio optužen u akciji Tebra.

USKOK je objavio tada da je motiv bila osveta Tomislavu Sučiću zbog događaja u zatvoru. Sučić je, podsjetimo, 2019. godine uhićen u akciji Tebra te je bio u Remetincu, gdje se sukobio s pripadnikom druge zločinačke organizacije koji mu se htio osvetiti.

Evo kako je Uskok opisao kako je zločinačka organizacija planirala osvetu:

"USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a, donio rješenje o provođenju istrage protiv osmorice hrvatskih državljana (1991., 1985., 1990., 1996., 1973., 1977., 1991., 1989.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja te pokušaja teškog ubojstva, poticanja na teško ubojstvo, pomaganja u teškom ubojstvu, teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, sve počinjeno u sastavu zločinačkog udruženja.

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv sedmorice državljana Hrvatske (1991., 1985., 1990., 1996., 1977., 1991., 1989.), članova zločinačke organizacije koja je prije godinu dana pala u Zagrebu.

Formirali zločinačku organizaciju u Zagrebu

Optužnica je podignuta zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruženja te pokušaja teškog ubojstva, poticanja na teško ubojstvo, nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari, sve u sastavu zločinačkog udruženja, te teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Optužnicom se prvi i trećeokrivljeni terete da su u razdoblju od ožujka 2020. do 22. prosinca 2021. na području Zagreba i Zagrebačke županije povezali u zajedničko djelovanje IV. do VII. okr. i druge zasad nepoznate osobe u nakani odmazde prema dvije muške osobe za fizičke napade i ponižavanje u vrijeme kad se treći okrivljeni nalazio u istražnom zatvoru, navodi USKOK koji detaljno opisuje kako je djelovala zločinačka organizacija. 

Podmetnuli ruksak s 5 kila vojnog eksploziva pred stan, čovjeku iz osvete htjeli ubiti ženu i dvoje djece

Nakon što su dogovorili da će postavljanjem eksplozivne naprave ispred stana obitelji jedne od te dvije osobe lišiti života njegovu izvanbračnu suprugu i njihovo dvoje malodobne djece, angažirali su osobu da izvrši taj napad.

Potom su zatražili da ta osoba potvrdi i točan identitet te nadzire kretanje članova obitelji druge osobe. Prema uputama, a radi pripreme izvršenja navedenih napada, osoba je za utvrđivanje točnog identiteta navedenih osoba, nadzora njihovog kretanja, kao i utvrđivanja točnog mjesta stanovanja i vremena boravka članova obitelji u stanu, angažirala nekoliko osoba, dok je prvoosumnjičeni zatražio da jedna osoba osigura eksplozivne tvari koje će biti upotrijebljene u napadima.

Jedan od osumnjičenih je pribavio šifru ulaznih vrata stambene zgrade u kojoj živi navedena obitelj, dok je druga osoba nabavila pet kilograma vojnog eksploziva.

Nakon toga je jedan od osumnjičenih s ciljem da usmrti spomenute osobe došao do zgrade na Laništu i ispred ulaznih vrata stana obitelji osobe kojoj su se htjeli osvetiti postavio ruksak s najmanje 500 grama vojnog eksploziva koji je aktivirao sporogorećim štapinom", objavio je USKOK. 

Uslijed eksplozije došlo je do opsežnih oštećenja tog stana, a izvanbračna supruga zadobila je tjelesnu ozljedu. Do težih posljedica po nju i njezinu djecu nije došlo jer se udaljila od ulaznih vrata stana nakon što je čula zvuk sagorijevanja štapina. U eksploziji je oštećeno i devet stanova na istom katu zgrade, dok su hodnici, prozori i vrata dizala u zgradi oštećena od prvog do šestog kata, čime je prouzročena materijalna šteta od najmanje 1.114.360,72 kuna.

Prvoosumnjičeni planirao napade na članove obitelji drugog čovjeka, u zadnji čas spriječen

No, prvoosumnjičeni se tu nije zaustavio. Sastao se s jednim od osumnjičenih oko pripreme napada na članove obitelji druge osobe kojem su se željeli osvetiti, no do napada nije došlo jer je osoba s kojom se prvoosumnjičeni sastao istog dana uhićen.

U razdoblju od travnja 2020. do 22. listopada 2021. osumnjičeni su se sastajali kako bi dogovorili odmazdu prema još jednoj muškoj osobi zbog neriješenih odnosa i konflikata povezanih s ilegalnom trgovinom drogom te su odlučili tu osobu ubiti. Kako bi to ostvarili, angažirali su osobu da za 15.000 eura usmrti muškarca s kojim su bili u konfliktu, a prvookrivljeni je od petookrivljenog zatražio da osigura oružje za taj napad. 

Unajmili plaćenog ubojicu, novac i kokain mu predali na dječjem igralištu

Tijekom planiranja ubojstva su pratili i istraživali gdje se muškarac kreće, gdje živi, kojim se automobilom  kreće, a osim toga su utvrdili i točnu lokaciju vikendice u kojoj ljetuje s obitelji. Osobi koja je angažirana da ubije muškarca drugookrivljeni je predao dio novca i 50 grama kokaina vrijednog 2000 eura, i to na dječjem igralištu u blizini jednog trgovačkog centra u Zagrebu.

Do samog pokušaja ubojstva ipak nije došlo jer je tog hrvatskog državljanina osoba angažirana za ubojstvo obavijestila o planu pa je ovaj odmah napustio Hrvatsku. Kad se vratio u Hrvatsku, angažiranoj osobi su ponovo osigurali pištolj, no ona ih je izvijestila da je obišla adresu stanovanja žrtve, ali da nije mogla izvršiti napad jer se žrtva ne nalazi u Zagrebu.

Vojna strojnica, vojna automatska puška...

Petoosumnjičenog se tereti da je u nekretninama na području Starog i Novog Čiča te Žažine neovlašteno držao vojnu strojnicu sa spremnikom i redenikom, vojnu automatsku pušku s pripadajućim spremnikom, metalne okvire, redenike i udarnu iglu za mitraljez, tromblonski nastavak, detonatorsku kapislu, spremnike za automatsku pušku i streljivo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.