Boeing obustavio nabavu titanija iz Rusije

Foto: EPA

AMERIČKI proizvođač zrakoplova Boeing objavio je u ponedjeljak da je obustavio nabavu titanija iz Rusije, poručivši da je osigurao opskrbu važnom sirovinom za proizvodnju zrakoplova, ali i brodova, automobila i strojeva.

"Naše zalihe i raznovrsni izvori nabave osiguravaju nam dovoljno (titanija) za proizvodnju zrakoplova", tvrde u Boeingu.

Kompanija je još u veljači objavila da ne strahuje od poremećaja u opskrbi jer je potražila dodatne izvore nabave već nakon uvođenja sankcija Rusiji zbog aneksije Krima 2014. godine.

"Bili smo spremni na ovakav ishod", kažu iz Boeinga

Titanij se, prema Hrvatskoj enciklopediji, koristi u aerotehnici, raketnoj tehnici i astronautici te u gradnji turbina i kompresora, brodova i podmornica i dijelova strojeva i opreme izloženih morskoj vodi.

Boeingov dobavljač, ruska tvrtka VSMPO-Avisma, izrazio je u priopćenju žaljenje zbog suspenzije ugovora koje je sklopio s dugoročnim partnerom.

"Pratimo situaciju u našoj zemlji i u svijetu i bili smo spremni za takav ishod", poručili su, dodavši da se okreću drugim tržištima.

VSMPO-Avisma nije obuhvaćen sankcijama koje je međunarodna zajednica uvela Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Četvrtina ruskog proizvođača titanija u vlasništvu je državnog konglomerata Rosteca, napominje Reuters. Europski proizvođač zrakoplova Airbus nije odmah odgovorio na upit Reutersa o nabavi titanija.

Boeing i Airbus već su obustavili isporuku dijelova i podršku ruskim avioprijevoznicima. Airbus je istaknuo da još pokušava utvrditi bi li njegov moskovski inženjerski centar mogao nastaviti pružati usluge lokalnim klijentima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.