Boeingov gubitak narastao na šest milijardi dolara

Ilustracija: Shutterstock

 Američki proizvođač zrakoplova Boeing objavio je danas da je u trećem tromjesečju poslovao s gubitkom od preko šest milijardi dolara, uz višestruko veće minuse u odjelima komercijalnih zrakoplova, vojne i svemirske opreme. 

Prihod američkog zrakoplovnog diva iznosio je u razdoblju od srpnja do rujna 17.84 milijarde dolara i bio je manji za jedan posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Kompanija je treće tromjesečje zaključila s neto gubitkom od 6.17 milijardi dolara, gotovo četiri puta većim nego prošlog ljeta. U proljetnom kvartalu iznosio je 1.44 milijarde dolara, a u prva tri ovogodišnja mjeseca 355 milijuna dolara.

Gomilanje gubitaka i niz incidenata

Od početka godine Boeing je tako nagomilao gubitke od gotovo osam milijardi dolara, uz obustavu proizvodnje zrakoplova tipa 737 MAX, 777 i 767, štrajk radnika i probleme u segmentu proizvodnje oružja i svemira. U segmentu poslovanja s komercijalnim zrakoplovima operativni gubitak nabujao je u trećem kvartalu na četiri milijarde dolara i bio je gotovo šest puta veći nego u istom razdoblju 2023. godine.

Segment vojne opreme, svemira i sigurnosti poslovao je s operativnim gubitkom od 2.38 milijardi dolara, dva i pol puta većim nego lani.

Novi izvršni direktor Kelly Ortberg najavio je u srijedu zaokret u poslovanju, istaknuvši u pismu zaposlenicima da moraju poboljšati rezultate u segmentu vojne opreme i u programima modela zrakoplova 737 MAX i 777 i stabilizirati tvrtku koja se našla na prekretnici nakon niza incidenata od početka godine. 

Incidenti su se nadovezali na dvije nesreće 737 MAX-ova u 2019. godini u kojima je poginulo ukupno 346 ljudi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.