Boras zabranio novinarima da uđu na sjednicu Senata

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

UNATOČ apelu 16 redakcija hrvatskih medija među kojima je Index, da to ne čini, rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras danas je novinarima zabranio ulazak u zgradu Sveučilišta.

Tamo se danas od 12 sati održava sjednica Senata na kojoj su program trebali predstaviti Boras i njegov protukandidat Damir Bakić.

Boras se pobrinuo da na vratima stoje i portiri koji su fizički priječili ulaz novinarima.

"Zanimalo vas je možda kako izgledaju programi kandidata za budućeg rektora Zagrebačkog sveučilišta? Htjeli ste čuti kakve su njihove vizije i planovi za Sveučilište? E pa od toga ništa, jer je rektor Boras (ujedno jedan od kandidata), danas zabranio medijima ne samo da prisustvuju predstavljanju programa, već im je zabranio ulazak u zgradu", objavila je inicijativa Sveučilišna platforma na Facebooku.

Objavili su i video portala Srednja.hr na kojem se vidi kako su portiri branili ulaz novinarima:

Borasov postupak osudilo je i Hrvatsko novinarsko društvo.

Boras ukinuo praksu otvorenih sjednica

Podsjetimo, novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu da im omogući da izravno prate sjednicu Senata 16. veljače, na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe, te sjednicu Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor Sveučilišta u Zagrebu.

U apelu proslijeđenom sveučilišnom Izbornom povjerenstvu novinarke i novinari 16 redakcija traže da im Izborno povjerenstvo omogući da, zbog objektivnoga i profesionalnog izvještavanja, izravno prate spomenute sjednice Senata.

Uprava Sveučilišta u Zagrebu na čelu s rektorom Damirom Borasom nije, naime, predvidjela da te sjednice Senata budu otvorene za javnost, što je nekada bila uobičajena praksa na Sveučilištu.
 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.