Božinović: Bolja suradnja policija može riješiti problem ilegalnih migracija

Foto: Josip Mikacic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ocijenio je danas da se problem ilegalnih migracija može zaustaviti boljom suradnjom policija u pograničnim područjima te da bi kontrole na granicama, koje je uvela Njemačka, a prije toga Slovenija i Italija, trebale biti "zadnje sredstvo".

Božinović je u izjavi za medije uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a rekao da razgovara s njemačkim veleposlanikom, ocijenivši da uvođenje unutarnjih kontrola zapravo "nigdje nije tvrdo",  kao što se i vidi na primjeru kontrola koje je Slovenija uvela Mađarskoj i Hrvatskoj te Italija Sloveniji.  

Međutim, unutarnje kontrole bi trebale biti zadnje sredstvo, naglasio je te dodao da je "potpuno uvjeren" da se zapravo suradnjom policija, pogotovo u pograničnim područjima, može napraviti posao. "To smo mi pokazali", dodao je.

"Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja u posljednjih osam godina nema što promijeniti kada je riječ o migrantskoj krizi"

Dodao je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja u posljednjih osam godina nema zapravo što promijeniti kada se govori o migrantskoj krizi.

"Ove godine imamo smanjenje broja prelazaka za 58 posto, smanjenje broja predanih zahtjeva za azilom 61 posto u odnosu na 2023., ali imamo značajno povećanje uhićenih krijumčara - 1 430 na današnji dan ove godine. To je put kojim se ova migrantska kriza može zaustaviti", ustvrdio je Božinović.

Njemačka na svim granicama proširila granične kontriole zbog ograničenja ilegalne migracije

Njemačka je danas proširila granične kontrole na sve svoje granice kako bi ograničila ilegalnu migraciju, a kritičari tvrde da time ugrožava pravila schengenskog područja o slobodi kretanja.

Njemačka policija uvela je kontrole na prijelazima s Luksemburgom, Belgijom, Nizozemskom i Danskom, u dodatku na prethodne kontrole na prijelazima u Poljsku, Češku, Austriju, Švicarsku i Francusku. Trebale bi trajati šest mjeseci, no mogle bi se produžiti.

Njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser tvrdi da su kontrole neophodne zbog velikog broja migranata koji stižu u Njemačku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.