Božinović najavio promjenu kontrole ulaska i izlaska iz trećih zemalja u EU

Screenshot: HTV

Potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova je za Dnevnik HTV-a komentirao današnji dan iz 1991. godine kada su hrvatski branitelji započeli proboj na okupirane Marince. Također je govorio o ilegalnim migracijama.

"Nanijeli su veliku štetu neprijatelju u ljudstvu i tehnici, a taj dan život je izgubilo deset heroja Domovinskog rata", rekao je ministar. 

"Uloga hrvatske policije u Domovinskom ratu je jedinstvena u svijetu"

Pohvale su upućene poginulima kod spomen-obilježja posvećenog 97 poginulim i nestalim policajcima ispred zgrade nekadašnje vukovarske policije. Božinović je naglasio da je uloga hrvatske policije u Domovinskom ratu jedinstvena u svijetu.

"Ta prva organizirana linija otpora diljem Hrvatske, a onda i u Vukovaru, bila je sastavljena od pripadnika hrvatske policije. Oni su se prvi suprotstavili oružanoj sili, ali su i cijelo vrijeme pomagali stanovništvu.

Nažalost, u borbama za Vukovar, tijekom tih sto dana, poginulo je njih 97. Danas, kada se prisjećamo proboja iz Marinaca, gdje je poginulo deset pripadnika redarstvenih snaga, to je najmanje što možemo učiniti", rekao je Božinović za Dnevnik HTV-a.

O ilegalnim migracijama: Hrvatska policija je bila često predmet neosnovanih napada

Osvrnuo se i na izazove suvremene policije, posebno u vezi s ilegalnim migracijama.

"Hrvatska je jedna od rijetkih zemalja koja ne mora bitno mijenjati pristup ovom problemu, ni u komunikaciji, ni u policijskom postupanju", rekao je.

Kazao je da je hrvatska policija bila često predmet neosnovanih napada, ali je "osigurala sve uvjete da Hrvatska uđe u Schengen".

Najavio je promjenu kontrole ulaska i izlaska iz trećih zemalja EU

Na sastanku ministara unutarnjih poslova EU u Luksemburgu, migracije su bile glavna tema. "Osjeća se da narativ na europskoj razini sve više ide prema pitanjima sigurnosti i zaštiti granica. Nismo puštali, ne puštamo i nećemo puštati sve one koje možemo u skladu sa zakonom zaustaviti," poručio je Božinović te najavio je promjenu kontrole ulaska i izlaska iz trećih zemalja u EU.  

"Ide se u jednu odgodu. Bilo je zamišljeno da to krene 8. studenog na svim graničnim prijelazima odjednom. Mi smo ispunili kao Hrvatska sve uvjete, upravo zato da ne bi netko kazao da je Hrvatska među onim zemljama koje nisu spremne.

Znali smo od samog početka da je to velika promjena i kad god to krenulo, a zato je bolje možda da ide postupno, bit će sigurno velikih gužvi i moramo se pripremiti kako da sve to umanjimo", kazao je.

Božinović je za Dnevnik HTV-a zaključio kako u ovom trenutku nitko nema jasnu sliku onoga što nas očekuje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.