Božinović o napadu na zračnu luku: S kriminalcima ne pregovaramo

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je da je hakerski napad na Zračnu luku Split slučaj klasičnog ransomwarea gdje se traži otkupnina za otključavanje podataka, a dodao je i kako su službe identificirale međunarodnu skupinu s euroazijskog područja.

"Od sinoć sve naše službe surađuju i unutar Hrvatske, ali i s Europolom, FBI-em i drugim partnerskim službama u svijetu. Važno je reći da se radi o kibernetičkom napadu, a ne o terorističkom napadu, ovo je klasičan ransomware", rekao je Božinović novinarima u Splitu.

Pojasnio je kako hakeri djeluju na informacijske sustave tako što s tim zloćudnim programima zatvore i zaključaju određene podatke, a onda u najvećem broju slučajeva traže novac da bi ih se otključalo.  "Naša pozicija je da s kriminalnim skupinama nema pregovora, a što se tiče oporavka sustava, na tome se radi i siguran sam da će u dogledno vrijeme to biti riješeno.

Identificirana je međunarodna skupina, u suradnji s partnerima u inozemstvu, geolokacija je za sad euroazijsko područje", naveo je ministar.

"Ovo se događa svaki dan diljem svijeta"

Odgovarajući na pitanje je li to ista skupina koja je napala zagrebački KBC, odgovorio je da se radi o sličnom napadu, ali "ne bi to potvrdio". Na komentar kako kibernetički klubovi upozoravaju da se moramo bolje zaštititi, Božinović je rekao da svi, država, državne i privatne institucije, moraju više ulagati u kibernetičku zaštitu, jer se to događa svaki dan diljem svijeta i Hrvatska nije usamljena.

Upitan jesu nedavni napadi pokazatelj da su kriminalne skupine prepoznale da u Hrvatskoj nedostaje možda sigurnosti, ministar je ponovio kako toga ima posvuda.

"Naravno da smo mi fokusirani na ono što se događa nama, mi imamo sustav koji koordinira SOA, u njemu sudjeluju i sve druge službe, uključujući MUP, i to je borba koja traje. Naši informacijski sustavi, i oni koji su napadnuti, se u jednom kratkom vremenu obnavljaju i nastavlja se s poslovanjem, tako i je aktualna situacija u Zračnoj luci Split", istaknuo je.

Slučaj ubojice iz Daruvara će se ponovno analizirati

Upitan postoji li odgovornost policije u slučaju jučerašnjeg višestrukog ubojstva u daruvarskom domu za starije, s obzirom na to da postoje informacije da je ubojica prije prijetio oružjem svom poznaniku, Božinović je rekao kako će se taj predmet analizirati ispočetka.

"Bio sam osobno u Daruvaru, upravo zbog toga što su se otvorila neka pitanja u javnosti, i policija je imala svoja izvješća koja govore da u tom događaju od prije mjesec dana nigdje nije bilo govora o korištenju pištolja. Unatoč tome, ja sam zamolio, naložio, glavni ravnatelj policije je poslao stručni tim koji je već danas u Daruvaru i koji će taj spis i predmet analizirati od samoga početka", istaknuo je.

Poručio je kako će se istražiti ono što je u interesu javnosti, sustava i oštećenih obitelji poginulih. Pri tome je obiteljima izrazio sućut, a ozlijeđenima želju za brzi oporavak.

Izvijestio je kako je kriminalističko istraživanje krenulo jučer te da su 12 minuta nakon počinjenja tog stravičnog zločina policajci uhitili osumnjičenika, a koji je danas ispitan, priveden pritvorskom nadzorniku te postupak ide svojim tijekom. 

Na ponovljeno pitanje vidi li za sada odgovornost policije ili greške u koracima, Božinović je rekao kako će stručni tim, koji je poslan iz Zagreba, istražiti sva pitanja koja su se otvorila u javnom prostoru.

"Prema svemu onome što je nama, meni, jučer bilo prezentirano od strane policijskih službenika i Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske i policijske postaje Daruvar je da je policija u tom slučaju nastupala i postupala u skladu sa zakonom i vidjet ćemo što će biti nalaz tog stručnog tima", naveo je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.