Božinović o nasilju nad ženama: Ne možemo se oslanjati samo na represiju

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović poručio je da je prevencija ključ u borbi protiv nasilja nad ženama, podsjetivši da podaci iz prvih osam mjeseci ove godine pokazuju zabrinjavajući porast kaznenih djela povezanih s nasiljem u obitelji i nad ženama.

"Kada policija postane uključena, reagiramo odlučno – štitimo žrtve i privedemo počinitelje pravdi. Međutim, to najčešće znači suočavanje s posljedicama već počinjenog zločina, dok je pravo rješenje u sprječavanju nasilja prije nego što do njega uopće dođe", istaknuo je Božinović u svojoj objavi na Facebooku u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

"Uz brzu reakciju policije, pravosuđe igra ključnu ulogu u ovom procesu. Brze i adekvatne sudske presude ne samo da pružaju potrebnu zaštitu žrtvama, već djeluju odvraćajuće na postojeće i potencijalne počinitelje, šaljući jasnu poruku o nultoj toleranciji prema nasilju nad ženama. Prevencija i edukacija su ključni u ovoj borbi", naglasio je Božinović.

Dodao je da MUP kontinuirano radi na jačanju svojih kapaciteta kroz edukaciju, provođenje preventivnih programa i kampanja te aktivno sudjelovanje u inicijativama koje analiziraju najteže slučajeve nasilja nad ženama i pomažu unaprijediti pravni okvir.

"Pravi napredak možemo postići samo zajedničkim naporima svih relevantnih institucija, organizacija i svakog pojedinca. Stvaranje društva u kojem nasilni oblici ponašanja nemaju opravdanja mora postati dio naše kolektivne svijesti, a do toga nećemo doći oslanjajući se samo na represiju", naveo je Božinović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.