Božinović: Spremni smo dočekali protupožarnu sezonu

Screenshot: HRT

MINISTAR unutarnjih poslova Davor Božinović dao je izjavu novinarima nakon sjednice vlade. Govorio je o požarima koji haraju Hrvatskom proteklih dana. Na pitanje jesmo li spremni dočekali protupožarnu sezonu, rekao je da jesmo.

"Vidjeli ste kako su sve službe jučer odradile dobar posao. Moramo biti svjesni da je glavna promjena koja se događa i koja će se događati u godinama koje nam slijede vezana za klimatske promjene. O tome se sve više piše, o tome i govorimo već godinama", rekao je, prenosi HRT.

Božinović je objasnio da su povlačili poteze koji su išli u smjeru da se službe koje su zadužene za sigurnost građana prilagode u najvećoj mogućoj mjeri izazovima koji nam predstoje, a klimatske promjene su jedan od najvećih sigurnosnih izazova s kojima se suočava cijeli svijet.

"Živimo na području koje jest i koje će biti izloženo negativnim posljedicama klimatskih promjena"

"Kada govorite o požarima danas, pogledajte kartu Europe i vidjet ćete gdje sve gori - uglavnom u mediteranskom području tijekom ljeta. Mediteran i Kalifornija su glavni svjetski hot spotovi kada govorimo o povećanju globalnog zagrijavanja", dodao je.

Svjetski prosjek je, objasnio je, da se temperatura povećala za 1.1°C, na Mediteranu i u Kaliforniji je to 1.5°C.

"Mi živimo na području koje će biti i jeste izloženo negativnim posljedicama klimatskih promjena i zbog toga se organiziramo i kao država, ali i na razini EU kako bismo udružili kapacitete koje Europa ima u borbi s posljedicama vezanim za šumske požare", dodao je.

EU do ove godine nije imala portfelj civilne zaštite, naglasio je objašnjavajući da ga ima od ove godine, vodi ga slovenski kolega. Božinović ističe da je borba protiv požara i dio politike EU, a Hrvatska je od prvog dana vrlo angažirana.

"Spremni smo, snage su se jučer u šibenskom i vodičkom zaleđu postupno povećavale, ovisno o razvoju situacije", dodao je.

"Od 1.8. imat ćemo 5 kanadera i 5 air tractora" 

Jučer je ukupno angažirano, rekao je Božinović, 350 vatrogasaca, 50 pripadnika HV-a, 75 policajaca - sve što je bilo nužno kako bi se situacija privela kontroli. "Mirnije jutro možemo zahvaliti činjenici da je vjetar bitno oslabio", ističe, "te nije bilo novih naleta bure koji su prijetili da požar prebace preko vodičke magistrale. S time se možemo nositi", dodao je.

Ministar je objasnio kako vremenske prognoze govore o tome da uskoro ne možemo očekivati kišu, koje u šibenskom zaleđu nije bilo skoro 3 mjeseca, zemlja i vegetacija su suhi i to je nešto što nas sve upućuje na budnost. "Građane i goste to upućuje", dodao je, "na odgovorno ponašanje."

Na pitanje jesu li spremni svi protupožarni avioni ili su još na remontu, Božinović kaže da su u ovom trenutku na raspolaganju 4 kanadera, 3 air tractora, do 23.7. će biti još 1 air tractor te još jedan do 30.7., kao i jedan kanader.

"Od 1.8. bi trebali imati na raspolaganju 5 kanadera i 5 air tractora. Još jedan kanader, s obzirom na prirodu servisa, bit će gotov do kraja godine", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.