Braniteljske povlastice prodaju se za tri tisuće eura

SVEGA dvije do tri tisuće eura dovoljne su za kupnju braniteljskih povlastica onima koji se žele okoristiti pri kupnji luksuznih automobila i jahti. Pri tome, koristeći kupljenu povlasticu, uštede i po nekoliko desetaka tisuća eura. Ponude za prodaju povlastica mogu se pronaći čak i po raznim oglasnicima.

> Kerum vozi Ferrari kupljen na braniteljsku povlasticu?

Sramotnu cijenu je potvrdio i sin poginulog hrvatskog branitelja, Robert Rubić iz Splita, koji je na ispitivanju u policiji rekao kako je 2006. godine za 15 tisuća kuna prodao povlasticu osobi koja je potom skupocjeni Audi Q7 kupila za 55 tisuća eura i prevezla ga preko granice uz carinjenje od nula posto, čime je uštedjela 15 tisuća eura. Vozilo je i dalje glasilo na Rubića, ali ga je koristila ta druga osoba, a na kraju su ipak morali platiti dug za carinjenje od 480 tisuća kuna.

"U Zakonu o pravima branitelja piše da automobil kupljen na povlasticu, korisnik ne može prodati niti darovati, ali to ne znači da svoju imovinu ne može dati na korištenje kome god hoće, kada hoće i koliko hoće. Zato oduzimanje vozila, jer ga koristi netko drugi, ovakvim zakonskim rješenjem predstavlja kršenje prava vlasništva na najgrublji mogući način", rekao je za Slobodnu Dalmaciju odvjetnik Željko Ostoja, dodajući kako je nelogično što je povlasticama omogućeno da branitelji kupuju luksuzne automobile kad je svima jasno da njihove mirovine nisu ni blizu dostatne za njihovu kupnju.

I.M.
Foto: Paun Paunović/Cropix

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.