Brazil zaustavlja izvoz peradi u neke zemlje nakon slučaja tzv. newcastle bolesti

Ilustracija: EPA

Najveći svjetski izvoznik piletine Brazil dobrovoljno je zaustavio izvoz peradi u neke zemlje nakon što je u državi Rio Grande do Sul otkriven slučaj tzv. newcastleske bolesti, priopćilo je u petak brazilsko ministarstvo poljoprivrede.

Potez zaustavljanje izvoza peradi dolazi dok lokalne vlasti pokušavaju obuzdati virusnu bolest koja je usmrtila oko 7.000 jedinki na farmi pilića u najjužnijoj državi Brazila, a preostalih 7.000 iz tog jata je uništeno kako bi se poštivali zdravstveni protokoli, iznijela je lobistička skupina za meso ABPA.

Iz uzorka od 12 ptica iz jata, vladini istražitelji pronašli su najmanje jedan pozitivan slučaj "newcastlea", rekli su iz ABPA-e, koja predstavlja neke od većih brazilskih izvoznika.

Bolest "newcastle" uzrokuje respiratorne probleme kod ptica i (ponekad) dovodi do smrti.

Privremena ograničenja izvoza mogla bi utjecati na 50.000 do 60.000 metričkih tona izvoza brazilske peradi "u najgorem mogućem scenariju", procijenila je ABPA.

Brazil u prosjeku mjesečno proizvede 1,2 milijuna tona i izveze 430.000 tona proizvoda od peradi.

Ograničenja se kreću, ovisno o odredišnoj zemlji, od cjelokupnog brazilskog izvoza peradi do proizvoda samo iz Rio Grande do Sul, a ograničenja utječu na prodaju u 44 zemlje, uključujući Kinu, Argentinu, Europsku uniju, Japan i Saudijsku Arabiju, navelo je u priopćenju brazilsko ministarstvo poljoprivrede.

To je ministarstvo proglasilo i izvanredno stanje za zdravlje životinja u Rio Grande do Sulu zbog slučaja "newcastlea", a obavijest zemalja o slučajevima takvih bolesti obvezna je prema smjernicama Svjetske organizacije za zdravlje životinja.

Posljednji prethodni potvrđeni slučajevi "newcastlea" u Brazilu su bili 2006. kod ptica koje su se hranile u državama Amazonas, Mato Grosso i Rio Grande do Sul.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.