Britanci objavili ratnu kartu: "Krive procjene dovele su Ruse do ogromnih gubitaka"

Foto: Twitter

BRITANSKO ministarstvo obrane objavilo je novu kartu ratnih događaja u Ukrajini. Na karti nema vidljivih promjena u odnosu na posljednje dane. Najžešće borbe vode se na istoku, a u tijeku je velika ukrajinska protuofenziva kod grada Harkiva. Ondje su Ukrajinci, kako se čini, protjerali ruske snage skroz do ruske granice, no Britanci to još nisu zabilježili na taj način. I dalje stoji oznaka da se vode žestoke borbe.

Također, žestoke borbe vode se na području Donbasa kao i na jugu, oko grada Hersona. Herson je najveći grad koji su u dosadašnjem ratu zauzeli Rusi.

Britanski obavještajci jutros su objavili izvješće u kojem su se osvrnuli na ruske krive procjene u dosadašnjem dijelu rata.

"Rusko podcjenjivanje ukrajinskog otpora dovelo je do vidljivih operativnih neuspjeha, a to je spriječilo predsjednika Putina da na paradi povodom Dana pobjede 9. svibnja objavi značajan vojni uspjeh u Ukrajini", objavilo je jutros britansko ministarstvo obrane.

Ruski plan invazije vrlo je vjerojatno bio temeljen na pogrešnoj pretpostavci da će naići na ograničen otpor i da će moći brzo okružiti i zaobići velika središta.

"Ova pretpostavka navela je ruske snage da pokušaju brzom operacijom postići pobjedu uz minimalne troškove. Ova pogrešna procjena dovela je do neodrživih gubitaka i naknadnog smanjenja operativnog fokusa Rusije", objavilo je britansko ministarstvo na Twitteru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.