Britanci zabranjuju pušenje i u nekim vanjskim prostorima?

Foto: EPA

 Britanska vlada navodno razmatra zabranu pušenja u nekim vanjskim prostorima kako bi poboljšala javno zdravlje, piše u četvrtak agencija dpa. Zabrana pušenja mogla bi se odnositi na vrtove pivnica, manje parkove i restorane na otvorenom.

Vladin glasnogovornik odbio je potvrditi jesu li takvi planovi na stolu, rekavši: “Ne komentiramo informacije koje procure u javnost". “Pušenje odnosi 80.000 života godišnje, stavlja ogroman pritisak na naš NHS (National Health Service), a porezne obveznike stoji milijarde. Odlučni smo zaštititi djecu i nepušače od štetnosti pasivnog pušenja", kazao je.

"Razmatramo niz mjera"

Razmatramo niz mjera kako bismo Britaniju konačno zaštitili od dima, dodao je glasogovornik. Godine 2007. pod zadnjom laburističkom vladom pušenje u zatvorenim javnim i radnim mjestima proglašeno je protuzakonitim diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema Smokefree Action, u godini nakon uvođenja zakona o zabrani pušenja bolnički prijemi zbog srčanog udara smanjili su se za 2,4 posto u Engleskoj, što je rezultiralo s 12.000 prijema manje u bolnice i uštedjelo NHS-u 8,4 milijuna funti samo u prvoj godini.

U prvoj godini nakon uvođenja zabrane pušenja u zatvorenim prostorima također se za 12,3 posto smanjio broj bolničkih prijema zbog dječje astme.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.