Britanija danas prijevremeno na slobodu pušta oko 1750 zatvorenika

Foto: EPA

Velika Britanija započela je s prijevremenim puštanjem na slobodu oko 1750 zatvorenika, unatoč upozorenjima kako je to "rizično" i da bi moglo stvoriti "kaos". 

Ovaj potez je povučen kako bi se oslobodio prostor u prenapučenim zatvorima. Britanska vlada inzistira na tome kako nije bilo alternative i da je prijetio "potpuni kolaps kaznenopravnog sustava". Glavni upravitelj za britanske zatvore Charlie Taylor upozorio je da zatvori mogu postati "rotirajuća vrata". 

"Ovo je rizično vrijeme zbog toliko puno zatvorenika koji izlaze u isto vrijeme. Normalno je da tjedno na slobodu izađe oko 1000 zatvorenika. Većina od tih 1000 zatvorenika će izaći ovaj tjedan. Ali povrh toga, imamo još 1700 drugih zatvorenika koji izlaze", napomenuo je za Sky News.

"Prijetio nam je slom zakona i reda"

Obrazlažući odluku, ministrica pravosuđa Shabana Mahmood rekla je: "Naslijedili smo zatvorski sustav na rubu kolapsa. Ovo nije promjena koju smo željeli učiniti. To je bila jedina opcija koja je ostala na stolu jer bi alternativa značila potpuni kolaps kaznenopravnog sustava.

"Vidjeli bismo slom zakona i reda jer sudovi ne bi mogli voditi suđenja, a policija ne bi mogla hapsiti", dodala je. 

Prijevremeno puštanje na slobodu neće se primjenjivati ​​na seksualne prijestupe, teško nasilje i teroristička kaznena djela te neke slučajeve koji se odnose na zlostavljanje u obitelji. Vlada kaže da je odluku objavila što je prije moguće kako bi probacijskim službama dala vremena da se pripreme.

Počinitelji će biti pod ograničenjima do kraja kazne

Britanski zatvori su prošli tjedan dosegli rekordnu populaciju od više od 88.500. To je značilo da su gotovo svi zatvori bili puni. Situacija je bila loša već dulje vrijeme, a onda se dodatno pogoršala zbog ljetošnjih desničarskih nereda. 

Prema hitnim planovima objavljenim u srpnju, počinitelji u zatvorima u Engleskoj i Walesu koji služe kaznu kraću od pet godina bit će pušteni na slobodu u zajednicu nakon što provedu 40 posto svoje kazne u zatvoru, umjesto uobičajenih 50 posto. 

Dana 22. listopada shema će biti proširena kako bi uključila dio prijestupnika koji služe fiksne kazne dulje od pet godina. Dozvola za puštanje na slobodu znači da će počinitelji biti podvrgnuti ograničenjima do kraja kazne, uključujući policijski sat, te će ih nadzirati službenici za probaciju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.