Britanski premijer: Novi proračun će biti bolan. Bit će gore prije nego postane bolje

Foto: EPA

Britanski premijer Keir Starmer je danas najavio da će vjerojatno trebati uvesti "bolne" veće poreze bogatima u sklopu svog plana reforme Britanije i oslobađanja od problema koji su se nagomilali tijekom 14 godina vladavine konzervativaca.

Starmer, čija je Laburistička stranka u srpnju uvjerljivo pobijedila na izborima, obećao je da će obnoviti bit britanskog društva, rekavši da su ovomjesečni prosvjedi protiv imigranata ukazali na podjele koje su uzele maha, a koje su potaknute sklonošću konzervativaca da se okrenu populizmu umjesto rješavanju problema.

"Bit ću iskren s vama. U listopadu stiže proračun i bit će bolan"

"Bit ću iskren s vama. U listopadu stiže proračun i bit će bolan. Nemamo drugog izbora s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo", rekao je Starmer. Međutim, dodao je da vlada planira održati obećanje iz predizborne kampanje da neće povećavati određene poreze za radnike. Upozorio je i da će za svaku promjenu biti potrebno određeno vrijeme.

Kazao je kako je spreman donijeti nepopularne odluke, uključujući i onu da "oni s najširim plećima" trebaju očekivati da će podnijeti najteži teret proračuna od 30. listopada, nazvavši to "kratkoročna bol za dugoročno dobro".

"Stvari će se pogoršati prije nego što nam postane bolje"

"Naslijedili smo ne samo gospodarsku crnu rupu već i društvenu crnu rupu i zato moramo nešto poduzeti i učiniti stvari drugačijima. Dio toga je biti iskren prema ljudima o izborima s kojima se suočavamo i o tome koliko će ovo biti teško. Iskreno govoreći, stvari će se pogoršati prije nego što nam postane bolje", najavio je.

Starmer je, obraćajući se publici koju je susretao tijekom ovogodišnje predizborne kampanje, poput pripravnika, učitelja, medicinskih sestara i vlasnika malih poduzeća, rekao da je odlučan ponovno izgraditi povjerenje u vladu i popraviti temelje zemlje.

U svom mandatu naslijedio je gospodarstvo sa sporim rastom, koje tek sada počinje pokazivati znakove oporavka. Neto dug javnog sektora najviši je od 1960-ih, dok je porezno opterećenje na putu da dosegne najvišu razinu u gotovo 80 godina. Ministrica financija Rachel Reeves kazala je da su javne financije na putu minusa od 22 milijarde funti, zbog čega se mora rezati potrošnja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.