Broj mrtvih u katastrofalnim poplavama u BiH porastao na 21

Foto: Hina

Najmanje 21 osoba izgubila je život u poplavama u BiH, 16 ih se smatra nestalima, a upitno je i nedjeljno održavanje lokalnih izbora u pogođenim područjima.

Najmanje 16 osoba s područja sjeverne Hercegovine trenutačno se vodi nestalima nakon što je potvrđeno kako ih je isto toliko smrtno stradalo samo na području Jablanice, kazao je u petak navečer predsjednik vlade Federacije BiH Nermin Nikšić.

Spasilački timovi cijeli dan su pokušavali raščistiti ruševine u selu Donja Jablanica gdje su deseci kuća srušeni ili oštećeni, a Nikšić je u večernjim satima potvrdio kako je u ruševinama pronađen veliki broj tijela, ali da su i brojne osobe nestale.

"Prema informacijama koje ja imam, u Jablanici je poginulo 16 osoba, a 12 se vodi kao nestalo. U Buturović Polju je poginula jedna osoba, a traga se za četiri. No, problem su mjesta do kojih se nije došlo", kazao je za portal "Dnevnog avaza".

Pronađeno još jedno tijelo u Jablanici

Naknadno, mediji su javili da je pronađena još jedna žrtva u Jablanici čime se broj poginulih u tom mjestu popeo na 17.

Situaciju na tim lokacijama Nikšić je opisao kritičnom dodajući kako je sve to velika tragedija.

Najmanje tri osobe pronađene su mrtve na području Fojnice u središnjoj Bosni, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova Srednjobosanskog kantona. Radi se o dva muškarca i jednoj ženskoj osobi.

Zbog teškog stanja u poplavljenim područjima na sjeveru Hercegovine i u središnjoj Bosni u večernjim je satima izvanredno zasjedalo i Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) kako bi procijenilo mogu li se u nedjelju tamo provesti lokalni izbori kako je to ranije planirano.

Na sjednici održanoj u Sarajevu odlučili su kako će za sada biti prekinuta dostava glasačkog materijala u općine pogođene poplavama.

Odluka se donosi na Jablanicu, Konjic, Fojnicu, Kiseljak, Kreševo, Brezu, Visoko, Prozor – Ramu, Bihać i Grad Mostar.

"U vezi sa organizacijom izbora u ovim izbornim jedinicama ili pojedinim biračkim mjestima u ovim izbornim jedinicama SIP će se izjasniti na sjednici koja će biti nastavljena sutra (u subotu) nakon pribavljanja dodatnih informacija s terena", stoji u priopćenju objavljenom nakon sjednice SIP-a.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.