Hvarski ugostitelji sutra prosvjeduju. "Zatvaramo lokale i šaljemo apel"

Ilustracija: Shutterstock

U ime mnogih ugostitelja grada Hvara, čija ponuda neodvojivo uključuje glazbu, najavljen je tihi prosvjed koji će se održati sutra, 2. listopada, na Dan grada Hvara. Na taj simbolični dan ugostitelji će zatvoriti svoja vrata u centru grada kako bi skrenuli pozornost na ozbiljne probleme s kojima se suočavaju.

Prosvjed će biti usmjeren prema izvršnoj vlasti i Gradskom vijeću, kojima ugostitelji šalju apel za donošenje odluka koje će omogućiti normalan rad u nadolazećoj sezoni.

U priopćenju naglašavaju da je prethodna sezona bila znatno pogođena trenutnim zakonom o zaštiti od buke, što je rezultiralo znatno lošijim prihodima od očekivanih.

"Nazivanje Hvara party destinacijom je apsurdno"

Ugostitelji su izrazili zabrinutost zbog neisplativih i neodrživih uvjeta poslovanja te su istaknuli da je trenutni zakon o buci neprovediv. "Grad i izvršna vlast imaju alate kojima mogu postići zadovoljavajuće rješenje, po uzoru na Novalju ili Poreč", poručuju iz ugostiteljske zajednice.

Kako ističu, Hvar je oduvijek bio i ostao turistička destinacija koja nudi zabavu za sve uzraste, a nazivanje grada "party destinacijom" smatraju apsurdnim.

U Hvaru ne postoje deseci klubova koji bi nudili zabavu 24 sata dnevno, poput Ibize ili Mykonosa. Umjesto toga, ugostitelji traže uvođenje reda i kontrolu javnih površina, ističući da bi "lomljenje stvari preko koljena" bez dugoročne strategije moglo pretvoriti Hvar iz atraktivne turističke destinacije u provincijsku spavaonicu.

"Mogle bi biti značajne posljedice po hvarski turizam u nadolazećim sezonama"

Posljedice po hvarski turizam u nadolazećim sezonama mogle bi biti značajne, upozoravaju. Ugostitelji vjeruju da uz dijalog postoji mogućnost kompromisnog rješenja koje bi zadovoljilo sve strane te omogućilo gradu da zadrži status jedne od najkvalitetnijih hrvatskih turističkih destinacija, čime bi se očuvali i njegovo ugled i dostojanstvo.

U prosvjedu sudjeluju i vlasnici poznatih hvarskih barova i klubova, među kojima su Aloha Bar, Central Park Club Hvar, Kiva Bar, Lola Bar, Lime Bar, Nautica Bar, Seven Bar, Sidro Bar, Silk Street Food Hvar i Vintage Hvar.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.