Brutalna jurilica zabila se u ljude, moglo je završiti gore. Snimke su uznemirujuće

Screenshot: X

Moćan Audi s motorom snage veće od 1000 konja danas se zabio u gledatelje na Osijek Street Raceu nakon što je vozač izgubio kontrolu nad jurilicom. Ozlijeđeno je šestero ljudi, od kojih dvoje ima prijelome kostiju, što znači da se njihove ozljede kvalificiraju kao teške. No kad se pogledaju snimke nesreće, teško se oteti dojmu da je sve skupa moglo završiti puno gore.

"Osiguranje je bilo preslabo"

Do nesreće je došlo neposredno prije starta utrke, koja se održavala na sportskom aerodromu Osijek-Čepin, i to dok su natjecatelj zagrijavali gume. To je, kako je sugerirao glasnogovornik organizatora Autokluba Slavonija Marko Žuljević, bila svojevrsna sreća u nesreći jer takvi automobili mogu postići znatno veće brzine od one kojom se natjecatelj danas zabio u metalnu ogradu i gledatelje koji su bili odmah iza nje.

No jedan gledatelj koji je iz neposredne blizine vidio što se dogodilo smatra da mjere osiguranja nisu bile dovoljne.

"Mislim da je za ovakvu vrstu događaja osiguranje bilo preslabo. Ispred publike su bile one obične metalne ograde kao na koncertima", rekao je očevidac nesreće za 24sata.

"Prijatelj i ja smo također bili u prvom redu. Za samo nekoliko metara smo izbjegli nesreću. Taj auto se zaokrenuo taman ispred nas jer svi vozači imaju običaj raditi tako neki show prije utrke. On je zagrijavao gume. Ipak je to auto od 1500 konja, Audi S2", dodao je.

Organizatori se peru: "Unatoč svim mjerama, ovakve stvari se mogu dogoditi"

Marko Žuljević iz Autokluba Slavonija, koji organizira Osijek Street Race, rekao je da se nesreća dogodila "unutar normalne procedure".

"Prije samog starta, tijekom grijanja guma, vozač je izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zaštitnu ogradu. Ima ozlijeđenih, ali nitko nije u smrtnoj opasnosti, radi se o nekoliko prijeloma. Sve je sanirano, odvezeni su Hitnom u KBC Osijek", rekao je glasnogovornik Autokluba Slavonija.

Dodao je da su svi automobili i vozači prošli sigurnosne provjere te da je ovo prva nesreća koja im se dogodila u više od 100 organiziranih utrka. Vozač je iz nesreće izašao bez ozljeda, a brzina kojom je udario u ogradu, prema riječima glasnogovornika, bila je mala jer je grijao gume.

"Svi naši suci su trenutno ovdje licencirani, sigurnosne mjere su nam na razini koju smiju zadovoljavati. Naravno, što za gledatelje, što za vozače. Ovakve stvari, evo, 16 godina se nije još dogodilo. Unatoč svim sigurnosnim mjerama kojih se pridržavaju i vozači i sama publika, ovakve stvari se mogu dogoditi", rekao je Žurović za HRT.

Otkriven uzrok nesreće?

Iako se još uvijek ne zna zašto je sudionik utrke izgubio kontrolu nad vozilom, a policija je objavila da će se to utvrditi očevidom koji je u tijeku, HRT neslužbeno doznaje da je do nesreće došlo uslijed pregrijavanja automobilskih guma i njihovog pucanja.

Prema prvim informacijama policije, vozač automobila nije ozlijeđen i nije bio alkoholiziran.

Ozlijeđeni pušteni kućama, dvoje ljudi ima prijelome

"Svih šestero ozlijeđenih prebačeno je u osječku bolnicu, gdje su obrađeni te poslijepodne poslani na kućno liječenje", rekao je zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek Krunoslav Šego. 

"Dvoje od šestero ozlijeđenih ima prijelome koji ne zahtijevaju bolničko liječenje i poslani su kući", dodao je. Svi ozlijeđeni su, nasreću, izvan životne opasnosti. Ipak, današnja nesreća može se smatrati svojevrsnim upozorenjem kad se radi o sigurnosnim mjerama na utrkama na kojima gledatelji sjede tako blizu trkalištu po kojem jure "zvijeri" s 1000 i više konjskih snaga.

Što vi mislite, trebaju li na ovakvim utrkama biti jače mjere sigurnosti za gledatelje? Recite nam u anketi!

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.