Svi su mislili da iza napada na Leonida Volkova stoji Kremlj. Istraga otkrila izdaju?

Foto: Profimedia, EPA

Kada je Leonid Volkov, dugogodišnji suradnik pokojnog ruskog oporbenog vođe Alekseja Navalnog, u ožujku brutalno napadnut čekićem ispred svoje kuće u Litvi, isprva se činilo da je to još jedan slučaj da Kremlj napada svoje neprijatelje u inozemstvu. Napadač je Volkovu razbio prozor na automobilu i više puta ga udario čekićem, slomivši mu lijevu ruku i ozlijedivši lijevu nogu.

Zapadni dužnosnici pretpostavili su da je napad, koji se dogodio nekoliko tjedana nakon misteriozne smrti Navalnog u zatvoru, organizirao Kremlj. Međutim u rujnu su Navalnijevi suradnici objavili rezultate istrage koja je dovela u sumnju ovu verziju događaja, piše The Guardian.

Marija Pevčih, voditeljica istražnog odjela Navalnog, optužila je bogatog biznismena i otvorenog kritičara Kremlja Leonida Nevzlina da je angažirao ljude da pretuku Volkova ispred njegove kuće, tvrdeći da je napad motiviran osobnom svađom. Nevzlin je negirao bilo kakvu umiješanost u napad. Na X-u je napisao: "Nemam nikakve veze s bilo kakvim napadima na ljude, u bilo kojem obliku. Pravda će utvrditi apsurdnost i potpunu neutemeljenost optužbi protiv mene."

Navalnijevi su suradnici objavili snimke zaslona za koje kažu da prikazuju razgovore u aplikaciji za razmjenu poruka Signal između Nevzlina i njegova navodnog suradnika Anatolija Blinova, koji su očito razgovarali o napadu na Volkova. Navalnijev tim predao je dokaze poljskim vlastima koje su u rujnu uhitile Blinova. Optužbe su izazvale šok i dovele do unutarnjih sukoba među pripadnicima ruske oporbe u egzilu. Govori se o velikoj izdaji.

Marija Pevčih, koja je angažirana u Zakladi za borbu protiv korupcije, rekla je za Guardian: "Ne postoji vodič o tome što učiniti kada saznate da vam je netko koga poznajete zabio nož u leđa. Volkov je napadnut tri tjedna nakon što je Aleksej ubijen. Jedva da smo ga pokopali."

Tko je Leonid Nevzlin?

Nevzlin je bivši izvršni direktor i partner nekadašnjeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog. Odrekao se ruskog državljanstva nakon početka invazije Moskve na Ukrajinu i sada se nalazi u Izraelu, gdje posjeduje udio u novinama Haaretz. Nevzlin je iz Izraela financirao nekoliko medijskih projekata koji su bili kritični prema Kremlju i iskazivali nepokolebljivu potporu Ukrajini u njezinom ratu s Rusijom. Prethodno se sukobio s drugim oporbenim skupinama, uključujući Navalnijeve suradnike, zbog neslaganja oko najbolje taktike protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Nevzlin je poznat po svojim radikalnijim političkim stavovima, koji uključuju pozive na raspad Rusije kao države i nazivanje većine ruskog stanovništva "robovskom stokom".

Istraga Navalnijevog tima djelomično se temelji na snimcima zaslona sa Signala, a koje, kako kažu, otkrivaju komunikaciju između Nevzlina i ruskog odvjetnika Blinova. Pevčih je izjavila da je snimke zaslona osigurao posrednik povezan s ruskom sigurnosnom službom FSB.

The Guardian nije uspio provjeriti autentičnost komunikacije, koja je također sadržavala tajno snimljene fotografije Volkova i drugih članova Navalnijevog tima koji žive u Vilniusu. "Vrijeme je da se riješimo ovog morona", stoji u jednoj od poruka za koju se tvrdi da ju je napisao Nevzlin. Nadalje se navodi da Nevzlin u porukama govori o planovima otmice Volkova na način da ga ostavi "u invalidskim kolicima" prije nego što ga preda FSB-u.

Navalnijev tim u priopćenju piše kako vjeruje da je "besmislena mržnja" u kombinaciji s "političkim natjecanjem" možda potaknula napad na Volkova. Poljsko tužiteljstvo kaže da je Blinov pod istragom po tri optužbe, "uključujući optužbu za organiziranje napada na ruskog oporbenog aktivista Leonida V. zbog njegovog političkog identiteta i aktivnosti". Zasad nema komentara oko navoda da iza napada stoji Nevzlin.

"Moraju se istražiti mnogi različiti scenariji. Također znamo da se u ovakvim slučajevima često šire dezinformacije", rekao je Stanisław Żaryn, savjetnik za nacionalnu sigurnost poljskog predsjednika.

Negira krivnju

Uhićenje Blinova uslijedilo je nekoliko mjeseci nakon što su poljske vlasti uhitile dvojicu muškaraca osumnjičenih za napad na Volkova, na temelju europskog uhidbenog naloga koji je izdala Litva. Tužitelji su rekli da istražuju osam osoba u ovom slučaju - šest Poljaka, Bjelorusa i Rusa koji je optužen.

Poljsko tužiteljstvo priopćilo je da proučava događaje "koji su se dogodili u Europi te u Južnoj i Sjevernoj Americi". Nije bilo jasno na koji incident vlasti misle, iako je Pevčih u istrazi također ustvrdila da Nevzlin stoji iza napada na suprugu poznatog ruskog ekonomista u Argentini, koji se s Nevzlinom svađao na društvenim mrežama.

Nevzlin je rekao Soti, oporbenom mediju koji sponzorira, da ga izvršitelj Blinov želi uplesti u napad na Volkova te je zanijekao umiješanost. Kaže da je sam podnio prijavu litvanskoj policiji 5. kolovoza o, kako je rekao, ovoj provokaciji.

Zajednica ruskih disidenata koji žive u inozemstvu odavno je sklona unutarnjim sukobima, ali optužbe protiv Nevzlina izazvale su najveći raskol u oporbenom pokretu od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Navalnijev tim također je optužio Hodorkovskog, nekoć najbogatijeg čovjeka u Rusiji koji je proveo 10 godina u zatvoru nakon što se posvađao s Putinom, da je bio svjestan Nevzlinovih navodnih nedjela prije nego što su javno razotkrivena.

Hodorkovski je branio svog bivšeg poslovnog partnera Nevzlina, tvrdeći da su snimke zaslona vjerojatno zavjere ruskih sigurnosnih službi. "Ili je Leonid Nevzlin poludio ili je ovo provokacija FSB-a. Iz sasvim razumljivih razloga, naginjem ovom drugom", rekao je Hodorkovski.

Hodorkovski je u ponedjeljak doletio u Varšavu i susreo se s poljskim tužiteljima kako bi razgovarao o slučaju. Hodorkovski je u srijedu ponovio kako vjeruje da su dokaze krivotvorile ruske vlasti. Također je sugerirao da čak i ako je Nevzlin naredio napad, sigurno nije toliko neoprezan da ostavi trag dokaza.

Skandal prijeti dodatnim raskolom ionako marginalizirane ruske oporbe, koja je raštrkana po europskim prijestolnicama od invazije na Ukrajinu i Putinovog brutalnog suzbijanja otpora. Bez Navalnog, kojeg se smatralo vodećom figurom i Putinovim glavnim protivnikom, oporba smatra da nema pravog lidera.

Javne svađe nisu promaknule ruskim državnim medijima, koji su iskoristili skandal za diskreditaciju oporbe. "To je štetno za sve strane, uključujući i nas. To je vjerojatno događaj koji će promijeniti život ruske opozicije. Ali u ovim vrlo teškim situacijama jednostavno morate govoriti istinu, koliko god ona bila tužna i strašna", rekla je Pevčih.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.