Najpoznatiji hrvatski vojskovođa proveo je godine u bijegu. Onda se slavno vratio

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL, Goran Stanzl/PIXSELL

Ante Gotovina je umirovljeni hrvatski general koji je ostao zapamćen po svom djelovanju tijekom Domovinskog rata, posebno tijekom Oluje. Godine 2005., nakon što je nekoliko godina proveo u bijegu od suda u Haagu, uhvaćen je na Kanarskim otocima te je odveden na Haški sud. Premda inicijalno osuđen, Gotovina je 2012. godine oslobođen optužbi i pušten na slobodu. 

Francuska i Legija stranaca

Ante Gotovina rođen je u Tkonu na Pašmanu, a s osamnaest godina pridružio se francuskoj Legiji stranaca pod pseudonimom Andrija Grabovac. S vojskom je boravio u Džibutiju, Kongu i Obali Bjelokosti. 1979. godine dobio je francusko državljanstvo na temelju svog rada u vojsci.

U Francuskoj je organizirao osiguranje za neke državnike, čak jedno vrijeme i za Marine Le Pen. Tamo je dva puta optužen za kriminalno djelovanje, ali njegovi odvjetnici su to osporili. Početkom 80-ih godina davao je poduke desnim paravojnim jedinicama u Južnoj Americi. Tada je upoznao i svoju prvu ženu, Ximenu Dalel iz Kolumbije.

Domovinski rat

Gotovina se vratio kući 1991. godine i priključio se Hrvatskoj vojsci. Za razliku od mnogih njegovih suboraca, Gotovinu je krasilo iskustvo na bojištu, pa je brzo napredovao i uživao poštovanje mnogih starijih kolega. Bio je zadužen za operaciju Maslenica. Borio se i u Slavoniji, posebno u Novskoj i Novoj Gradiški.

Do 1994. godine postao je general-pukovnik te branio Livno i Tomislavgrad od snaga Ratka Mladića. Također je predvodio osvajanje Glamoča i Bosanskog Grahova, dvije operacije koje su prethodile Oluji. Njegove snage su samo tjedan dana kasnije ušle i oslobodile grad Knin.

Gotovina na Kninskoj tvrđavi nakon oslobođenja grada

2000. godine ga je umirovio Stjepan Mesić te Gotovina odlazi iz Hrvatske. Uskoro je međunarodni sud izdao tjeralicu za njim zbog sumnje na ratne zločine. Gotovina se skrivao četiri godine, a onda je pronađen na Kanarima. Navodno mu je lokacija otkrivena jer je domaća obavještajna služba prisluškivala njegov razgovor sa ženom. 

Suđenje

Pitanje Gotovine brzo je postalo nacionalno pitanje jer su određene članice EU govorile da je njegovo uhićenje preliminarni uvjet za Hrvatsku da bude primljena u EU. Odveden je u Haag gdje je porekao sedam točki optužnice. 2011. suđenje je završilo. Gotovina i Markač osuđeni su na 24 odnosno 18 godina zatvora. Tisuće građana okupile su se u Zagrebu protestirajući zbog presude.

Međutim, već iduće godine događa se revizija optužnice i generali su oslobođeni. Gotovina se vratio doma uz veliku ceremoniju i manifestacije, a srpski mediji pisali su o nepravdi. Međutim, kada ga je beogradski Kurir intervjuirao krajem iste godine, Gotovina je izjavio da se izbjegli Srbi sada trebaju vratiti svojim kućama u Hrvatskoj. 

Gotovina se danas bavi svojim biznisom uzgoja tune u okolici Zadra i ne zamara se politikom. 

Deseci tisuća ljudi dočekali su u jesen 2012. godine oslobođene generale Antu Gotovinu i Mladena Markača

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.