Butković opet propao u zemlju

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture još uvijek se nisu konkretnije izjasnili oko istrage koju provode oko nesreće na brodu Lastovo u kojoj su smrtno stradala tri pomorca, a čiji nacrt je Index prvi objavio. Isto vrijedi i za ministra Olega Butkovića, koji o svemu još uvijek šuti.

Inspektori: Odgovoran je šef Jadrolinije Sopta

U nesreći koja se dogodila početkom kolovoza, ulazna rampa trajekta Lastovo u Malom Lošinju pala je na 58-godišnjeg vođu stroja iz Vinišća Boška Kostovića te kormilare, 38-godišnjeg Marka Topića iz Solina i 54-godišnjeg Denisa Šarića iz Zadra.

>>Imamo dokument iz istrage. "Šef Jadrolinije je odgovoran za nesreću broda Lastovo"

Prema nacrtu istrage, inspektori su utvrdili kako je predsjednik Uprave Jadrolinije odgovoran za nesreću. Kako je riječ o nacrtu, a ne konačnom dokumentu, pitanje je hoće li se u ovom obliku objaviti, odnosno hoće li odluke zaista biti ovakve, no jasno je da istraga nedvojbeno govori o Soptinoj odgovornosti.

Ministarstvo izbjegava odgovor na pitanja

Ukazali smo Ministarstvu da smo u posjedu završnog izvješća. Pitali smo ih zašto Ministarstvo do sada nije objavilo završno izvješće o nesreći broda Lastovo. Još uvijek nismo dobili odgovor.

Iz Ministarstva su jučer tek napomenuli kako provode neovisnu istragu te da će o rezultatima iste javnost biti izviještena kad istraga završi. Napomenimo kako se tu ne radi o istrazi DORH-a o kojoj je u javnosti također bilo riječi, a čiji rezultati su zasad nepoznati.

Očito ćemo pričekati još neko vrijeme na ishod te istrage, kao uostalom i na konačnu verziju istrage Ministarstva, no jedan obrazac uporno se ponavlja. Radi se o Butkovićevoj šutnji. Propao je bio u zemlju nakon same nesreće, a sada ponovo šuti o rezultatima istrage.

Butković bi prvi trebao dati odgovore

>>Butković je propao u zemlju i šuti. Da je Milanović u pitanju, odmah bi se javio

Butković je na čelu resora koji je zadužen upravo za Jadroliniju, tvrtku koja je u stopostotnom državnom vlasništvu, a kao ministar automatizmom je preuzeo i mjesto predsjednika Skupštine Jadrolinije. Prema takvoj zapovjednoj odgovornosti, ali i zato što njegovo Ministarstvo provodi istragu, radi se o osobi koja bi prva trebala ponuditi odgovore.

Nakon nesreće izostao je minimum civilizacijskog standarda s njegove strane. Kao stvar moralnog čina očekivalo se tada da dođe na mjesto nesreće, vidi što se događa, oglasi se o svemu...

Tada je trpio i kritike jer je na površinu isplivalo kako su tri sindikata tražila sastanak s njim na temu zastarjele flote Jadrolinije, a do njih nije došlo. Butković, najjednostavnije rečeno, mjesecima nije pokazivao neki prevelik interes oko problematike Jadrolinije, a sindikalisti su poručili kako se radije zabavljao s kravom na Facebooku.

Bilo je to u vrijeme parlamentarnih izbora kad se Butković na Facebooku prepirao s predsjednikom Zoranom Milanovićem te je našao shodnim u cijelu priču ubaciti kravu s čim je jedno vrijeme bombardirao javnost.

Priznao je grešku oko nedolaska na mjesto nesreće

Kasnije je sam priznao da je trebao doći na mjesto nesreće.

>>Butković: Trebao sam otići na Mali Lošinj nakon nesreće, ali bio sam u šoku

"Napravio sam pogrešku, ljudsku i političku, trebao sam odmah dolje, nisam otišao, bio sam šokiran, ja sam završio Pomorski fakultet i to mi je dosta sve skupa bilo stresno, prolazim vrlo stresno razdoblje i da mogu nešto promijeniti, promijenio bih, otišao bih dolje", rekao je Butković na sjednici saborskog Odbora za pomorstvo, promet i infrastrukturu o stanju u Jadroliniji.

Čini se da opet radi istu grešku budući da se niti on, a niti Ministarstvo, nisu detaljnije oglasili oko nacrta rezultata istrage. Jasno je kako se ne može komentirati svaki aspekt istrage ako je ona i dalje u tijeku, ali činjenica da su njezini rezultati iscurili u javnost zahtijeva ipak neke odgovore do kojih ne dolazi.

Soptu štiti Plenković, šutnja Butkovića zbog toga nije dobra

Upravo suprotno, Butković ponovo bježi od javnosti kao što je to bilo i nakon nesreće. Posebno je osjetljivo što istraga nedvojbeno upućuje na odgovornost predsjednika Uprave Sopte, koji je na ovo mjesto došao kao izbor premijera Plenkovića.

Smatra se da su Plenković i on prijatelji, a na čemu i oporba poentira. Predsjednik Zoran Milanović nedavno je poručio da "Sopta ima političko zaleđe u Plenkoviću", kao i da Plenković brani "fotelju svojeg prijatelja". Kazao je i da je Soptina glavna kvalifikacija što s Plenkovićem igra košarku.

Kad već dio javnosti smatra da se Soptu štiti, a istraga ga nedvosmisleno optužuje, ujedno istraga nije došla do svojeg konca, šutnja Butkovića jednostavno nije dobra te može uputiti na zaključke koji podrazumijevaju određeni protekcionizam.

Govori da ne želi da se išta prikriva, eto mu prilike za to

Podsjetimo i da je na sjednici Saborskog odbora Butković poručio i da ne želi ništa prikrivati o stanju u Jadroliniji i sigurnosti trajektnog prometa.

"Ništa se nije prikrivalo, ne želim da se išta prikriva, želim da se sazna istina o tom događaju. Jedan od razloga zašto nisam dao ostavku, i o tome sam razmišljao i razmišljam, je to da želim da se sazna i vidi što se dogodilo", poručio je Butković.

U novom upitu prema Ministarstvu Butkovića smo podsjetili na te riječi kako ne želi da se ništa prikriva te smo ponovno zatražili detaljnije očitovanje, odnosno odgovor zašto ministarstvo do sada nije objavilo završno izvješće o nesreći broda Lastova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.