Nijedan Carpe Diem nije registriran kao noćni klub

Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Hvarski ugostiteljski objekt Carpe Diem široj javnosti postao je poznat nakon premlaćivanja vlasnika susjednog restorana Gariful. Tada je uhićen Josip Ćurković Ćos, suvlasnik Carpe Diema, a splitsko-dalmatinska policija kazneno je prijavila dvije osobe, dok je njih još deset dobilo prekršajne prijave.

Nakon premlaćivanja Hvarani su organizirali i niz prosvjeda, stoga je sazvana i izvanredna sjednica Gradskog vijeća, održana prošlog petka, a na njoj je zaključeno da će se donijeti odluka za novi turistički smjer. Najavljeno je da će krenuti provedba odluke o korištenju javnih površina, uključujući zabranu akustičnih uređaja. Počet će i primjena Zakona o buci uz redovita mjerenja i kontrolni sustav te primjena važećih odluka na sve gospodarske subjekte bez iznimki.

 

Carpe Diem je caffe bar, a Carpe Diem Beach - buffet

No Carpe Diem uopće nije noćni klub, piše Dalmatinski portal. Ne samo Carpe Diem već nijedan od sestrinskih objekata, bilo da je riječ o onima u centru Hvara ili barovima na Paklinskim otocima, nema dozvolu za noćni rad. Nijedan od njih, prema zakonu, ne ispunjava uvjete za rad noću. Splitsko-dalmatinska županija je na upit Dalmatinskog dostavila podatke iz kojih je razvidno da je njihov objekt u Hvaru na adresi Obala Riva 32 - caffe bar. Ne noćni klub, već caffe bar.

U uvali Stipanska na Paklinskim otocima također ne radi noćni klub jer je objekt Carpe Diem Beach, sukladno važećim minimalnim tehničkim uvjetima - buffet. Također, na istoj lokaciji djeluje i objekt Teranza, koji je - beach bar. Dakle, nijedan od objekata sukladno važećim minimalnim tehničkim uvjetima nema dozvolu za noćni rad. Nijedan od spomenutih objekata ne bi smio organizirati nastupe DJ-a ili glazbu uživo te raditi do ranih jutarnjih sati osim ako im jedinica lokalne samouprave to ne dozvoli, ali i u tom slučaju ne smiju prelaziti dopuštenu razinu buke. 

Naime, prema Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti, objekti iz skupine "barovi" koji ispunjavaju uvjete za rad noću sukladno posebnom propisu mogu raditi od 21 do 6 sati, ali samo u zatvorenim prostorima. U tu skupinu ne spada nijedan od navedenih objekata iz Carpe Diem obitelji.

Što se tiče Paklinskih otoka, osim što ni tamo nema noćnog kluba, prema Pravilniku o najvišim dopuštenim razinama buke, glazba ne smije prekoračiti 50 decibela. Takvo ograničenje odnosi se na tiha područja namijenjena odmoru i oporavku, uključujući nacionalni park, posebni rezervat, park prirode, regionalni park, značajni krajobraz, park-šumu, spomenik parkovne arhitekture te tiha područja izvan naseljenog područja.

Paklinski otoci spadaju pod kategoriju zaštićenog i značajnog krajobraza, tako da se tamo, po slovu zakona, ni pod razno ne bi smjeli održavati partiji. Međutim, na službenim web stranicama Carpe Diema promoviraju se partiji na toj lokaciji do ranih jutarnjih sati. Konkretno, radno vrijeme im je do pet ujutro.

Inspektorat: Pravna osoba je mjerila buku

Iz Inspektorata kažu da buka koju proizvodi Carpe Diem ne povećava postojeću razinu za više od jednog decibela:

"Nadzorom je utvrđeno da je nadzirana pravna osoba izvršila mjerenje razine buke koja se širi iz objekta putem pravne osobe ovlaštene za obavljanje stručnih poslova zaštite od buke te o istome predočila Izvještaj o mjerenju buke okoliša sukladno kojem je utvrđeno da se koriste sustavi za reproduciranje zvuka odnosno izvori buke koji su elektronski ograničeni na dozvoljenu razinu buke, te da emisija buke sa svim pripadnim izvorima buke ne povećava postojeću razine buke za više od 1 dB(A) mjereno na mjestu udaljenom svega stotinu metara od predmetnog ugostiteljskog objekta, a najbliži stambeni objekti nalaze se u gradu Hvaru", dio je odgovora Inspektorata.

Dakle, inspektorima je predočen nadzor ovlaštene tvrtke ili osobe koja je u svom izvješću navela da objekt ima sve što je potrebno kako bi ograničio buku na dozvoljenu razinu te da ima svu potrebnu dokumentaciju za te uređaje. To je inspektorima bilo dovoljno, a stanje na terenu nisu provjerili. 

Što se tiče objekta Carpe Diem u gradu Hvaru, Inspektorat je početkom ove turističke sezone pronašao nepravilnost jer su zatečeni djelatnici za koje nije osigurano stjecanje potrebnih znanja o zdravstvenoj ispravnosti hrane i osobnoj higijeni.

Osim toga, kažnjeni su i sukladno Zakonu o zaštiti od buke te je doneseno usmeno rješenje kojim se zabranjuje uporaba elektroakustičkih izvora buke dok se ne provedu mjere zaštite od buke. Za navedeni prekršaj izdan je prekršajni nalog u iznosu od 6636,14 eura za pravnu osobu i 1327,23 eura za odgovornu osobu u pravnoj osobi na temelju čl. 19. st. 1 i 3. Zakona o zaštiti od buke. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.