Časnik Stasija prije 50 godina ubio Poljaka kod Berlinskog zida. Danas je osuđen

Foto: EPA

Bivši časnik Stasija, tajne policije Istočne Njemačke, danas je osuđen na deset godina zatvora zbog ubojstva poljskog vatrogasca na granici između dva Berlina prije pedeset godina, objavili su njemački mediji. 

Danas 80-godišnji Manfred N. osuđen je zbog ubojstva 38-godišnjeg Poljaka Czeslawa Kukuczke u ožujku 1974. godine, prenosi nekoliko njemačkih novina. Manfred, stanovnik Leipziga koji nije govorio tijekom suđenja, može se žaliti na tu odluku. 

Pucao mu u leđa

Kukuczka je zaposlenicima poljskog veleposlanstva u Istočnom Berlinu rekao da u torbi ima eksplozivnu napravu kako bi ih primorao da ga puste u Zapadni Berlin, tada zaštićen Berlinskim zidom. Kukuczka je pogođen uslijed bijela dana, pucnjem u leđa, dok je prelazio granični prijelaz Friedrichstrasse, poznat kao Palača suza. 

Umjesto da bude odveden u obližnju bolnicu, Poljak je završio u udaljenoj Stasijevoj bolnici zbog sumnje u terorizam. Tamo je iskrvario. Njegova obitelj nije znala za prave okolnosti njegove smrti, a urna je pokopana u Poljskoj. 

Ključan dokument je bio papir uništen 2016. 

Ključan dokument u slučaju bio je papir uništen 2016. na kojem su navedeni časnici Stasija nagrađeni zbog Kukuczkine smrti, predstavljene kao sprječavanje granične provokacije, piše Tagesspiegel. 

Odvjetnik Manfreda N.a zatražio je oslobađanje svog klijenta, rekavši da se ne može dokazati da je on taj koji je pucao, kao i da se to ubojstvo treba voditi kao ubojstvo iz nehaja, čime bi ono bilo podložno zastari. Kod Berlinskog zida između 1961. i 1989. ubijeno je najmanje 140 ljudi, a samo je nekoliko ljudi odgovaralo za te smrti. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.