Čehoslovačka je nastala posredstvom visokoobrazovanih diplomata - Masaryka i Beneša

Edvard Beneš bio je češki političar i diplomat te jedna od glavnih ličnosti međuratne Čehoslovačke. Njegovo je djelovanje usko povezano s Tomašem Masarykom, prvim predsjednikom države nastale nakon raspada Austro-Ugarske. Beneš se u svojoj političkoj karijeri najviše bavio vanjskom politikom - bio je vješt diplomat koji je htio osigurati stabilnost u regiji te spriječiti revizionističke politike u susjednoj Mađarskoj i Austriji.

Edvard Beneš rođen je na današnji dan 1884. godine u gradu Kožlanyju. Kao mali volio je igrati nogomet i učiti. Njegova darovitost i želja za obrazovanjem omogućile su mu studij na najboljim sveučilištima u Europi. Doktorirao je pravo nakon boravka u Dijonu i Sorboni, a u to vrijeme razvio je ljubav prema francuskoj kulturi i umjetnosti. Francusku je tijekom cijelog života smatrao začetnicom moderne europske kulture, a nakon posjeta Parizu bio mu je najdraži grad na svijetu.

Beneš se nakon studija brzo uključio u politiku. Zajedno s Masarykom vodio je politiku tijekom Prvog svjetskog rata koja će rezultirati stvaranjem neovisne Čehoslovačke. Na mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. godine Beneš je glasio kao jedan od najboljih sugovornika i čovjek s kojim se sve bilo lako dogovoriti.

Ministar i predsjednik Čehoslovačke

Tada nastaje Čehoslovačka - mlada zemlja u kojoj je industrijalizirana Češka trebala biti glavni ekonomski pokretač, a poljoprivredna Slovačka osiguravala bi neovisnost od stranog uvoza hrane. Beneša je brinula Mađarska - zemlja koja je bila duboko nezadovoljna odredbama Pariškog mira i koja je otvoreno pozivala na pripojenje slovačkih teritorija.

Zato je zajedno s Jugoslavijom i Rumunjskom osnovao Malu Antantu - savez država nastalih raspadom Austro-Ugarske kojima je zajednički cilj spriječiti izmjene granica potpisanih u Trianonu (ugovor koji je potpisala Mađarska te kojim je izgubila svoje slovačke, rumunjske, srpske i hrvatske posjede).

Obnašao je dužnost ministra vanjskih poslova cijelo međuratno razdoblje, a nakon smrti Tomaša Masaryka postaje drugi predsjednik države 1935. godine. Dolazi na tu poziciju u vrlo nezavidno vrijeme - već tri godine kasnije Njemačkoj je predan teritorij oko Sudeta, a Beneš nije uspio spriječiti aneksiju unatoč svojoj reputaciji među francuskim i britanskim političarima.

U vrijeme Drugog svjetskog rata Beneš se bori za oslobođenje svoje zemlje od njemačke okupacije. Međutim, pred kraj rata svjestan je da je Čehoslovačka u rukama Sovjeta i da će vlast morati dijeliti s njima. Nakon 1948. godine gubi poziciju predsjednika i odlazi iz zemlje, a nasljeđuje ga Klement Gottwald. On će Čehoslovačku približiti Sovjetima i istoku, suprotno od onog što su radili Beneš i Masaryk, koji su svoju zemlju modelirali po zapadnom modelu.

Umire u rujnu 1948. od posljedica srčanih bolesti. Ostaje važna ličnost u povijesti Češke i Slovačke, a ispred palače Černin, odnosno ministarstva vanjskih poslova Češke, postavljen je njegov kip u znak zahvalnosti za sve godine tijekom kojih je služio svom narodu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.