Centrom Vukovara se danima širi smrad. "Vuka je crna i masna, ribe i žabe su uginule"

Screenshot: HRT/HTV

Vukovarci se posljednjih dana žale kako se centrom grada širi neugodan smrad za kojeg vjeruju da dolazi iz rijeke Vuke, javlja HRT. Sve su prijavili nadležnim te zahtijevaju hitnu analizu vode i otkrivanje izvora onečišćenja.

"Ovo je stanje nesnosnog smrada kanalizacije, iz rijeke koja teče. Voda je crna, masna, ribe su uginule, žabe su uginule", kazala je Vukovarka Vanda. Pretpostavlja se kako su najnoviji problemi posljedica rasta vodostaja Dunava i Vuke. 

Ipak, iz Udruge za zaštitu životinja, prirode i društva sumnjaju na ispuštanje opasnog otpada. "Izgled, miris to jest smrad podsjeća na kanalizaciju. Mi kao laici, ako nešto ima boju kanalizacije, ako smrdi kao kanalizacija onda je najvjerojatnije kanalizacija", rekao je Pavao Josić iz Udruge za zaštitu životinja, prirode i društva "Prometej".

Potvrdio je kako su zatražili hitnu analizu vode i identifikaciju izvora onečišćenja. "Ako ne budemo zadovoljni s time što je Državni inspektorat napravio, a trebali bi po alarmantnosti ove prijave odmah izaći, protiv njih ćemo dignuti kaznenu prijavu zbog nezakonitog postupanja", najavio je. 

Iz Hrvatskih voda kažu da traže rješenje

Stigla je i reakcija gradske uprave te Hrvatskih voda na pritužbe građana. 

"Izvršili smo terenski izvid samog korita Vuke gdje je to moguće gdje je omogućen pristup putem komunalnog i poljoprivrednog redarstva te smo utvrdili da nema nekakvih vidljivih odlaganja ili ispuštanja fekalija ili nekakvog drugog otpada", istaknuo je Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara.

"Konstatirali smo da se radi o jednom dugotrajnom vodnom valu koji se izlio u poplavno područje, biljke su, odnosno trava je ostala duže vrijeme pod vodom, zbog toga je došlo do procesa razgradnje biljne mase, jednostavno rečeno truljenja, u okviru tog procesa trošio se kisik u vodi i zbog te potrošnje kisika u vodi došlo je do promjene same boje rijeke Vuke, a širi se i neugodan miris", naveo je Željko Kovačević iz Hrvatskih voda. 

Priznao je kako je riječ o problemu koji se ponavlja i poručio da traže rješenje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.