Češka TV: Dječak je otišao u grmlje na WC, vratio se s granatom. Eksplodirala je

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

JUČER oko 18 sati na području Obrovca iz dosad neutvrđenog razloga došlo je do eksplozije u kojoj je poginulo dijete. Dvije žene kolima Hitne medicinske pomoći prevezene su u OB Zadar na pružanje daljnje liječničke pomoći, ali i jedan muškarac. Riječ je o češkim državljanima.

Kako je potvrdila policija, ipak se ne radi o eksploziji mine zaostale iz Domovinskog rata, nego o eksploziji eksplozivnog sredstva koje je bilo u automobilu u kojem se nalazila češka obitelj.

 

RTL je večeras objavio da se, prema neslužbenim saznanjima, navodno radi o granati ručnog minobacača koju su Česi ponijeli sa sobom. Devetogodišnji dječak se najvjerojatnije igrao van automobila s tom granatom, kuckao njome o asfalt, dakle o tvrdu površinu, što je bilo dovoljno da ona eksplodira jer takve naprave nemaju osigurač, nego se aktiviraju udarcem o tvrdu površinu.

Do eksplozije je došlo kada se obitelj zbog kvara automobila zaustavila na odmorištu, a policija još utvrđuje što je uzrok tragedije koja se dogodila na potezu od Bilišana do Bogatnika, u obrovačkom zaleđu.

Češki medij: Dječak je otišao u grmlje na WC, vratio se s granatom

Međutim, češka Nova TV je, pozivajući se na neimenovani izvor, objavila da se dogodila eksplozija granate koju je dijete donijelo iz grmlja na odmorište. Slično je situaciju opisao i otac jedne od ozlijeđenih žena.

Novinarima TV Nove javile su se neovisno dvije osobe koje su bliske sa stradalim obiteljima.

"Vozili su se kući, jedan auto je počeo imati problema s vodom, pregrijao se, puklo je crijevo. Stali su na malo parkiralište, dječak je otišao u grmlje na WC. Kad se vratio, držao je granatu u ispruženoj ruci”, opisao je izvor za Novu TV. Granata je tada eksplodirala i dječak je na mjestu preminuo. Na izletu je sudjelovalo ukupno četvero odraslih i troje mlađe djece.

Otac ozlijeđene žene: Dječak se vratio s nečim što je eksplodiralo

Događaj je redakciji TN.cz opisao i otac jedne od ozlijeđenih žena. Dvije obitelji koje su krenule na put po Balkanu odlučile su stati negdje uz more i okupati se prije povratka u Češku. Povratak je bio planiran u subotu.

No planove im je pokvario kvar na jednom od automobila.

"Stali su, otišli vidjeti što je s vodom. Puklo je crijevo. Dječak je iskočio iz auta na tom odmorištu, a bio je u blizini, samo nekoliko metara od auta. Vratio se s nečim što je eksplodiralo. Kad je došao do auta, zet je mislio da je pukao ovjes, rekli su da je zvuk bio sličan. Ali kad je vidio da moja kćer krvari, pogledali su iza auta, dijete je bilo mrtvo."

Kaže da je neposredno nakon nesreće razgovarao s kćeri.

"S kćeri sam pričao isprekidano, čuo se hrvatski, zvuk kola Hitne pomoći i plač. Kći mi je rekla da je dobro. Ali istina je suprotna, ima gelere u želucu, u jetri i po cijelom tijelu. Geleri će joj navodno biti uklonjeni tek u Češkoj", dodao je.

"Niti riječ o eksploziji nečega što je obitelj donijela sa sobom"

Kaže da u Hrvatskoj ima poznanika koji je preživjelima ponudio smještaj. Kako njegov poznanik živi nedaleko od mjesta nesreće, on je jučer stigao na mjesto događaja. Opisao je da se na jednom od automobila izvana vide rupe od gelera, a probijena je i tenda na krovu jednog od automobila. Prema opisu, jedna obitelj vozila je stariji Tuareg, druga je bila u Jeepu američke proizvodnje.

Ocu ozlijeđene žene najviše smeta kako je cijeli događaj prikazan. Kaže da se definitivno nije radilo o eksploziji u unutrašnjosti automobila niti je riječ o eksploziji nečega što je obitelj donijela sa sobom iz Češke.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.