Četnici i JNA prije točno 33 godine napali policijski punkt, imali su gadan plan

Foto: Daruvarski muzej/Moj portal

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u nedjelju je obilježena 33. godišnjica oružanog napada na naselje Doljani, pogibiju branitelja i mještana te prvu žrtvu Domovinskog rata s bjelovarskog područja.

Odavanje počasti počelo je obilaskom grobova poginulih branitelja u Doljanima, Borovoj Kosi i Siraču, a nastavilo se kod spomen-obilježja u Doljanima i Donjem Daruvaru.

Podsjetimo, 1. rujna 1991. četničko-terorističke grupe i JNA izveli su kombinirani napad na policijski punkt u predjelu Kopeček, u mjestu Doljani. Cilj je bio zauzimanje dominantne kote i izlaganje Daruvara protivničkom razaranju.

Zahvaljujući pripadnicima Policijske postaje Daruvar, pripadnicima Odreda narodne zaštite Doljani i pripadnicima policije iz drugih postaja, i taj napad je bio odbijen, ali uz žrtve. Policijska postaja Daruvar imala je dva poginula pripadnika, Srećka Manđinija i Eugena Lapčića, dok su Danko Ružička i Alfons Tutić teže ranjeni. Život su izgubili i pripadnici Odreda narodne zaštite Doljani i Sirač Željko Bublić, Vlado Plažanin i Tihomir Lneniček, a još 16 branitelja i civila je ranjeno.

"Zarobljene su skinuli do gola, vezali žicom i polegli na asfalt. Na leđima su im palili hrvatski zastavu i boli ih bajunetama"

Događaju je iz prve ruke svjedočio tadašnji zapovjednik obrane Daruvara Nikola Ivkanec.

"Pobunjeni Srbi su zarobljene branitelje počeli maltretirati na najsuroviji mogući način. Skinuli su ih do gola, vezali žicom i polegli na asfalt. Na leđima su im palili hrvatsku zastavu i boli ih bajunetama, tako da je krv tekla po asfaltu", ispričao je Ivkanec za Klikni.hr. 

Srećom, jedan od branitelja uspio je pobjeći te o svemu obavijestiti branitelje u gradu.

"U tom trenutku nije bilo puno vremena za razmišljanje i odmah smo krenuli u protunapad. Bilo je ili mi ili oni", priča Ivkanec.

Napad su predvodili pripadnici bjelovarskih Omega u svojem borbenom oklopnom vozilom, iza njih je stizala policija i nije trebalo dugo da se srpski pobunjenici počnu povlačiti prema vojarni Polom iz koje je i započeo napad. 

Istovremeno je napadnut i policijski punkt u Donjem Daruvaru u kojem je život izgubio hrvatski redarstvenik i pripadnik Policijske postaje Bjelovar Tihomir Vrdoljak, ujedno i prvi poginuli hrvatski branitelj u Domovinskom ratu s bjelovarskog područja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.