Sin Cezara i Kleopatre trebao je vladati svijetom. Ubijen je u zavjeri

Foto: Wikipedia

Čovjek koji se rodio na današnji dan 47. godine pr. Kr. mogao je postati lice koje će promijeniti povijest. Cezarion se zapravo zvao Ptolomej XV. i bio je sin egipatske faraonke Kleopatre te najmoćnijeg čovjeka u Rimu – Cezara. Njegova majka za njega je imala velike planove, no ništa od toga nije se ostvarilo jer je vlast u Rimu preuzeo Oktavijan, kasnije poznat i pod imenom August, prvi rimski car.

Sin Cezara i Kleopatre

Kleopatra i Cezar upoznali su se 48. godine pr. Kr. kad je Cezar stigao u Egipat da potraži ubojicu svog rivala Ptolomeja XIII., inače Kleopatrinog brata. Ptolomej se nadao da će se ubojstvom Pompeja umiliti Cezaru, no taj je čin imao suprotan efekt.

Kada je boravio u Egiptu, Kleopatra se, prema legendi, ušuljala u njegovu rezidenciju zamotana u tepih. Mali egipatski burrito tražio je od Cezara pomoć u osvajanju vlasti u zemlji, na što je Cezar pristao. Kleopatra je bila i šarmantna žena, koja je s Cezarom uskoro započela i ljubavni odnos, koji je rezultirao malim Cezarom.

Cezarion je rane dane proveo putujući s majkom, koja je za njega htjela da jednoga dana postane Cezarov nasljednik. Cezar inače nije imao djece, a sumnjalo se da će sve svoje u nasljedstvo dati svom nećaku, nekom boležljivom Oktavijanu za kojeg su svi smatrali da će ionako uskoro umrijeti.

Kada je Cezar ubijen u Senatu, Kleopatra je s Cezarionom pobjegla nazad u Egipat. Uskoro je stupila u kontakt s Markom Antonijem, glavnim rivalom Oktavijana koji se s njim borio za vlast u Rimu.

Dvojica muškaraca prvo su bili prijatelji i u savezu te su ratovali skupa kako bi pronašli i usmrtili Cezarove ubojice, no prijateljstvo je uskoro postalo rivalstvo, a Oktavijan se oštro odnosio prema svojim neprijateljima, ne želeći doživjeti istu sudbinu kao Cezar.

Smrt Cezara dogodila se radi straha da će postati diktator

Kraj Egipta i Cezariona

U to vrijeme vrlo važna rimska lica vidjela su u Cezarionu spas od Oktavijana. Ako okupe pravu vojsku oko njega i poraze ga, možda će ga se napokon riješiti. Međutim, nakon bitke kod Akcija Kleopatra i Marko Antonije su poraženi i uskoro su počinili samoubojstvo.

Prije smrti, Kleopatra je poslala Cezariona u najjužnije dijelove Egipta radi sigurnosti. Kada je Oktavijan preuzeo kompletnu kontrolu nad Egiptom, pozvao ga je da se vrati i vlada tom novom rimskom provincijom.

Cezarion je na to naivno pristao. Stigao je u Aleksandriju očekujući da će napokon vladati Egiptom samostalno. Međutim, to se nikad nije dogodilo, a Oktavijan ga je dao usmrtiti. Prema Plutarhu: "Previše Cezara nije dobro za Augusta."

Egiptom je vladala dinastija Ptolomejevića, a to su bili potomci jednog od generala Aleksandra Makedonskog koji je tamo preuzeo vlast. 30. godina pr. Kr. označava ne samo pad zadnje Aleksandrove države već i kraj razdoblja helenizma. Antički svijet otad ulazi u fazu globalizacije i pax Romane, a Rimska Republika postaje Rimsko Carstvo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.