Spasila je Cezaru prvi brak, a potom pomogla da se razvede od druge žene

Foto: Wikipedia

O majci najvažnijeg generala rimske povijesti Gaja Julija Cezara ne zna se mnogo. Povijest Rima tog vremena uglavnom izvlačimo iz Tacita i Plutarha, biografa koji su živjeli u 1. stoljeću nove ere, odnosno u vrijeme cara Augusta i njegovih nasljednika. Oni su čitali stara izvješća i dokumente te slagali priču o događajima koji su se zbili oko stotinu godina ranije.

Zapisali su da je mama Aurelija bila izuzetno lijepa žena, koja je plijenila pozornost muškaraca oko sebe. Bila je inteligentna, baš kao i njezinih troje braće koji su služili kao konzuli u rimskom Senatu. Udala se za Gaja Julija Cezara starijeg, gospodina iz fine rimske obitelji koji se pridružio Sulinoj frakciji u vremenu građanskih ratova u 1. stoljeću pr. Kr. 

Aurelija je igrala važnu ulogu u Cezarovim brakovima

Sula je tražio od Aurelije i njenog muža da raskinu brak svog sina Gaja Julija Cezara i Kornelije. Kornelijina obitelj podržavala je Suline neprijatelje, pa je tražio dokaz njihove lojalnosti. Aurelija je bila glavni razlog što nije došlo do sukoba. Majstorica je znala uvjeriti Sulu i Cezar je mogao nastaviti svoj brak.

Kornelija je umrla prilikom poroda, a Cezar se oženio Sulinom unukom Pompejom, pa je cijeli taj sukob zaboravljen. U međuvremenu je Aurelija preuzela skrbništvo nad Cezarovim najmlađim djetetom, kćeri Julijom. Ostala je vezana uz sina i vodila je njegovo kućanstvo dok je on počeo ostvarivati svoje ambicije. 

Rimska četvrt Suburra, mjesto gdje su živjeli Aurelija i Cezar

Desetak godina kasnije Aurelija dobiva neugodnu vijest od jedne od svojih služavki. Rečeno joj je da je jedan istaknuti rimski političar bio kod njih u kući tijekom noći prerušen u ženu. Sumnjalo se da je Pompejin ljubavnik. Stvar je vrlo brzo završila na sudu, gdje su svjedočile Aurelija i Julija. 

Aurelija je umrla 31. srpnja 54. godine prije Krista, deset godina prije svog sina. Živjela je barem šezdeset godina, što je bilo relativno dugo za vrijeme Rimske Republike, unatoč činjenici da je bila aristokratkinja. Cezar je bio privržen svojoj majci te je govorio da je od nje naslijedio talent za politiku.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.