Charles Michel odgodio put u Crnu Goru. "Ne želi da razgovori budu zasjenjeni"

Foto: EPA

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel odgodio je najavljeni posjet Crnoj Gori za kasnije kako razgovori s ključnim sugovornicima u zemlji ne bi bili zasjenjeni "najnovijim razvojem događaja", rekao je Hini u ponedjeljak dužnosnik EU-a.

"Predsjednik Michel odgodio je svoj posjet Crnoj Gori, planiran 2. i 3. srpnja za kasniji datum kako bi osigurao uspješne razgovore s ključnim sugovornicima u zemlji, koji ne bi trebali biti zasjenjeni najnovijim razvojem događaja", odgovorio je dužnosnik EU-a na upit je li razlog odgode usvajanje rezolucije o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen u crnogorskom parlamentu.

"EU želi vidjeti napredat Crne Gore"

Isti dužnosnik navodi da "dobrosusjedski odnosi ostaju ključni element pristupnog procesa". Također kaže da je Crna Gora predvodnik u procesu pristupanja EU-u i važan partner u regiji  i da EU želi vidjeti napredak zemlje, za što je "ključna usredotočenost na reforme povezane s EU-om".

"Nakon značajne međuvladine konferencije i pozitivne ocjene ispunjavanja prijelaznih mjerila (IBAR)  za poglavlja 23 i 24, važno je u svim aspektima ostati na putu prema EU-a", ističe dužnosnik EU-a.

Michel je u nedjelju na društvenoj mreži X objavio da je razgovarao s crnogorskim predsjednikom Jakovom Milatovićem i da se dogovorili sastanak u utorak u Bruxellesu. "Važno je ostati usredotočen na put prema EU-u", poručio je Michel.

Prošli je tjedan u Bruxellesu održana međuvladina konferencija o pristupanju na kojoj je EU potvrdio da je Crna Gora ispunila prijelazna mjerila u ključnim poglavljima koja se odnose na pravosuđe i unutarnje poslove, čime dobiva priliku za ubrzanje pristupnih pregovora.

Dva dana nakon toga, crnogorski parlament je usvojio rezoluciju  o genocidu u logorima Jasenovac, Dachau i Mauthausen. Za rezoluciju je od ukupno 81 zastupnika u crnogorskom parlamentu glasao 41 zastupnik vladajuće koalicije, jedan je zastupnik bio protiv, a oporbeni zastupnici napustili su dvoranu i nisu sudjelovali u izglasavanju rezolucije jer smatraju da na ovaj način službeni Beograd zloupotrebljava svoj utjecaj u Crnoj Gori.

Nikolić: Rezolucija o Jasenovcu je kukavičje jaje Aleksandra Vučića

Andrija Nikolić iz oporbene Demokratske partije socijalista postavio je pitanje javnosti imaju li moralno pravo oni koji podržavaju četnički pokret, ali i Ratka Mladića i Radovana Karadžića, da prije nego njih osude, predlože ovakvu rezoluciju.

"Ovo je kukavičje jaje Aleksandra Vučića kako bi se pogoršali dobrosusjedski odnosi s Hrvatskom. Odgovornost za ovo ne snosi Andrija Mandić (predsjednik Skupštine i čelnik prosrpske desnice), već premijer Milojko Spajić i njegova partija koji sebe nazivaju pro-europskim", rekao je Nikolić.

On je podsjetio da Vučić nije dopustio da se slična rezolucija usvoji u parlamentu Srbije kako se ne bi zaustavio europski put te zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.