Cijela Hrvatska u crvenom zbog vrućina. Mogući su kvarovi

Foto: Šime Zelić, Ivo Čagalj/Pixsell, DHMZ

Danas je u cijeloj Hrvatskoj vrlo velika opasnost od toplinskog vala, zbog čega je na snazi crveno upozorenje Meteoalarma. Temperature će negdje ići i do 40. Meteoalarm upozorava da su zbog vrućina mogući i kvarovi na pojedinim infrastrukturama.

Prema DHMZ-u, pretežno sunčano, vruće i vrlo vruće, ali nestabilno. U unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu očekuje se jači razvoj oblaka, što može dovesti do lokalnih pljuskova s grmljavinom, koji mogu biti i izraženiji. Vjetar će biti slab, a na Jadranu će poslijepodne puhati do umjeren jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura kretat će se uglavnom između 33 i 38 °C.

Detaljna prognoza

Istočna Hrvatska

Pretežno sunčano i vrlo vruće. Uz jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina, osobito poslijepodne, kad mogu biti izraženiji. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura između 36 i 39 °C.

Središnja Hrvatska

Pretežno sunčano i većinom vruće. Uz jači razvoj oblaka lokalni pljuskovi i grmljavina, moguće izraženiji. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura između 33 i 36 °C.

Gorski kotar i Lika

Pretežno sunčano i vruće. Uz jači razvoj oblaka mjestimice pljuskovi i grmljavina, moguće izraženiji. Vjetar većinom slab. Najviša dnevna temperatura između 31 i 35 °C.

Istra

Vedro i sunčano, a tijekom poslijepodneva mjestimice uz jači razvoj oblaka mogući su kiša i pljusak s grmljavinom. Puhat će slab, ponegdje do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. More će biti malo valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka bit će uglavnom od 23 do 25 °C, u unutrašnjosti Istre od 20 do 22 °C, a najviša dnevna od 34 do 38 °C.

Sjeverni Jadran

Pretežno sunčano i vruće. Poslijepodne su lokalno mogući pljuskovi s grmljavinom, osobito u unutrašnjosti Istre i na riječkom području. Vjetar većinom slab jugozapadni. Najviša dnevna temperatura između 33 i 37 °C.

Dalmacija

Pretežno sunčano i vrlo vruće. Vjetar većinom slab jugozapadni. Najviša dnevna temperatura između 33 i 38 °C.

Sutra slično

Sutra se očekuje pretežno sunčano i vruće, mjestimice i vrlo vruće. U unutrašnjosti se očekuje umjeren razvoj oblaka s mogućnošću lokalnih pljuskova, uglavnom u gorskim krajevima. Na kopnu će vjetar biti većinom slab, dok će na Jadranu puhati do umjeren jugozapadni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka će biti od 18 do 23 °C, na Jadranu između 24 i 28 °C, a najviša dnevna temperatura uglavnom između 33 i 38 °C.

Za vrijeme velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova

Visoke temperature mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima
  • osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta
  • nositi laganu, svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca
  • rashladiti životni prostor hladnijim noćnim zrakom
  • danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima
  • ne ostavljati djecu ni životinje u parkiranom vozilu
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci - za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te ih odjenuti u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja
  • ako imate zdravstvene probleme, potražiti savjet liječnika.
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.