Cijene nafte ispod 73 dolara

Foto: EPA

Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod 73 dolara budući da trgovci očekuju odluku američke središnje banke o kamatnim stopama, suzdržani zbog naznaka posustajanja potražnje u Kini. Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 72.84 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 23 centa višoj cijeni, od 70.32 dolara.

Na početku tjedna trgovci su se bili fokusirali na zatvaranje proizvodnje u američkom dijelu Meksičkog zaljeva zbog uragana Francine. Danas je američki regulator objavio da je još zatvoreno nešto više od 12 proizvodnje nafte i 16 posto proizvodnje plina. Još u nedjelju zatvoreno je bilo oko 20 posto naftnih kapaciteta i 28 posto kapaciteta za proizvodnju plina.

Uragan Francine

Cijene nafte rasle su od prošle srijede, možda zbog zabrinutosti za opskrbu nakon uragana Francine, da bi se danas stabilizirale, možda zbog zaključka trgovaca da će poremećaji u proizvodnji ipak biti kratkog daha, pa je ponovo prevladala zabrinutost za potražnju, posebno u Kini, rekao je Charalampos Pissouros iz XM-a.

Prerada nafte u kineskim rafinerijama pala je u kolovozu peti mjesec zaredom pod utjecajem slabije potražnje za gorivom i niskih izvoznih cijena, pokazali su podaci objavljeni u subotu. Trgovci očekuju i odluku američke središnje banke o kamatnim stopama. Fed će je objaviti u srijedu, na kraju dvodnevne sjednice.

Sniženje kamatnih stopa

U SAD-u očekuju da će središnja banka pokrenuti ciklus spuštanja kamatnih stopa i da će ih sutra sniziti za pola postotnog boda. Niža kamatna stopa smanjit će troškove zaduživanja i mogla bi potaknuti gospodarsku aktivnost, što bi značilo i snažniju potražnju za energentima.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel košarice nafte njezinih članica u ponedjeljak pojeftinio 28 centi, na 72,77 dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.