Cijene nafte iznad 71 dolara

Ovu ilustraaciju je generirala umjetna inteligencija

Cijene nafte stabilizirale su se danas na međunarodnim tržištima iznad 71 dolara, balansirajući između najavljenog povećanja opskrbe i novih kineskih poticaja koji bi trebali oživjeti gospodarsku aktivnost i potražnju za energentima. 

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 21 cent nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 71.39 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u minusu 1.86 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po gotovo istoj cijeni kao i na jučerašnjem zatvaranju trgovine, od 67.57 dolara. Jučer je zaključila trgovanje u minusu 2.02 dolara.

U fokusu izvješće Financial Timesa o Saudijskoj Arabiji

Raspoloženje na tržištu obilježilo je pred kraj tjedna izvješće londonskog poslovnog lista Financial Timesa, prema kojem Saudijska Arabija namjerava odustati od neslužbene ciljane cijene barela od 100 dolara i povećati proizvodnju u prosincu kako bi povećala tržišni udio.

Rijad je u više navrata demantirao da cilja određenu cijenu, a izvori u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i među njihovim saveznicima naglasili su u razgovoru s Reutersom da plan o povećanju proizvodnje ne predstavlja otklon od službene politike grupe.

Još tijekom ljeta OPEC+ bio je najavio da će od kraja godine povećati proizvodnju za 180 tisuća barela dnevno i taj će plan provesti u djelo, prema riječima dva izvora u grupi.

"Dodatni bareli neće se vratiti na tržište nenajavljeni i već su uključeni u prognoze i podrazumijevat će smanjene rezervne proizvodne kapacitete grupe", primjećuje Tamas Varga iz PVM-a.

Sukob u Libiji

Cijene je pred kraj tjedna zakočila i vijest da su sukobljene strane u Libiji potpisale sporazum kojim je riješen spor o imenovanju guvernera središnje banke i kontroli prihoda od nafte, što bi moglo značiti da će se izvoz normalizirati.

Zbog sukoba libijski je sukob u rujnu više nego prepolovljen u odnosu na kolovoz i spustio se na samo 400 tisuća barela dnevno.

Opskrba bi se tako trebala povećati, a potražnja je u proteklim mjesecima "pobolijevala", upozoravaju analitičari, pozorno prateći vijesti iz Kine, vodećeg svjetskog uvoznika nafte.

Kinesko tržište

Kineska središnja banka najavila je poticaje za posustalo tržište nekretnina, a planira potaknuti i potrošnju financijskim rasterećenjem građana. U petak je snizila stopu obavezne rezerve za pola postotnog boda kako bi povećala likvidnost.

Na tržištu očekuju da će Peking pripremiti i fiskalne mjere, i to prije početka praznika 1. listopada.

"Ne možemo baš biti sigurni da će kineski poticaji biti pretočeni u snažniju potražnju za gorivom, ali mogli bi donijeti olakšanje tržištu nafte", koje strahuje od posustajanja potražnje, rekla je Priyanka Sachdeva iz Philip Nove.

OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 2.86 dolara, na 72.04 dolara. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.