Porasle cijene nafte

Ilustracija: EPA

Na svjetskim su tržištima cijene nafte porasle i prošloga tjedna, drugoga zaredom, no znatno blaže nego tjedan dana prije, a njihove oscilacije ponajviše ovise o situaciji na Bliskom istoku.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna porasla 1.3 posto, na 79.04 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1.6 posto, na 75.56 dolara.

Nakon što su prethodnoga tjedna skočile više od 8 posto, rast cijena nafte bio je prošloga tjedna znatno blaži.

Kretanje cijena u posljednje vrijeme ponajviše ovisi o nagađanjima trgovaca o mogućem izraelskom napadu na iransku naftnu infrastrukturu.

Strah od izraelskog napada na iranska naftna postrojenja

Nakon što je Iran nedavno ispalio salvu raketa na Izrael, Izrael je najavio osvetu, a Washington ga nagovara da izabere neku drugu metu, a ne naftna postrojenja.

No, pitanje je što će poduzeti Izrael, koji je prošloga tjedna poručio da će napad na Iran biti „smrtonosan, precizan i neočekivan".

Arapske zemlje u Perzijskom zaljevu lobiraju, pak, u Washingtonu da se spriječi izraelski napad na iranska naftna postrojenja, strahujući da bi i njihova infrastruktura mogla biti napadnuta ako sukob eskalira.

Naime, jedan iranski dužnosnik upozorio je da bi Teheran u slučaju izraelskog napada mogao uzvratiti napadom na naftna postrojenja u Perzijskom zaljevu.

Zabritnutost za potražnju

Veći rast cijena nafte ograničila je, pak, zabrinutost za potražnju. Američko ministarstvo energetike snizilo je procjenu rasta domaće i svjetske potražnje u idućoj godini zbog slabljenja gospodarske aktivnosti u Kini i Sjevernoj Americi.

Kina je najavila snažne monetarne i fiskalne poticajne mjere, najveće od pandemije, kako bi ubrzala rast gospodarstva. No, proći će neko vrijeme dok ti poticaji urode rezultatima.

S druge strane, posljednjih je dana porasla ponuda nafte, s obzirom da je libijska tvrtka National Oil Corporation podigla proizvodnju nadomak razine prije političke krize, na 1.22 milijuna barela dnevno. Zbog sukoba političkih stranaka oko imenovanja guvernera središnje banke i podjele prihoda od nafte, proizvodnja libijske nafte je nedavno pala na samo 400 tisuća barela dnevno.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.