KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Cijepljena prva osoba u Hrvatskoj, cijepljenja diljem zemlje: "Ovo je prekretnica"

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

U 10 SATI u Hrvatskoj je krenulo cijepljenje protiv koronavirusa.

Prva osoba koja se cijepila protiv bolesti covida-19 je štićenica Doma za starije osobe Trešnjevka. Na prvom cijepljenju bili su prisutni predsjednik vlade Andrej Plenković, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović i ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Nakon toga je uslijedilo cijepljenje u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", gdje su bili Plenković, Beroš, Capak i Markotić.

U 13 sati je zakazano cijepljenje u KB-u Dubrava.

>> PRVA CIJEPLJENJA PRATILI SMO UŽIVO NA INDEXU

>> IZ MINUTE U MINUTU

15:52 Cijepljena prva osoba u Varaždinskoj županiji: "Vidimo svjetlo na kraju tunela"

U domu za starije i nemoćne Varaždin počelo je u nedjelju cijepljenje protiv covida-19 u Varaždinskoj županiji, a prvi je cijepljen 89-godišnji umirovljeni liječnik Panteleimon Proskura.

Prvi cijepljeni izjavio je da se osjeća dobro, normalno, kao i prije injekcije.

„Nije mi prva. Već sam takvih injekcija i dobio i davao. Bio sam vojni liječnik s osnovom higijene i epidemiologije“, rekao je Proskura i dodao da s cjepivom vidimo svjetlo na kraju tunela.

„Moramo ga maksimalno iskoristiti, radi sebe, svojih najbližih i svih s kojima dolazimo u kontakt. Znanost i stručnjaci su rekli svoje. Mi korisnici smo o tome razgovarali i svjesni smo toga da to moramo napraviti“, kazao je prvi cijepljeni u Varaždinskoj županiji.

15:45 Počelo cijepljenje i u Rijeci, prva na redu 93-godišnja žena

U domu za starije osobe Kantrida u Rijeci u nedjelju je protiv koronavirusa cijepljena prva osoba u Primorsko-goranskoj županiji, 93-godišnja korisnica Doma Dubravka Pavlović.

Riječanka Dubravka Pavlović boravi u domu dvije godine, vitalna je i druželjubiva, ali tužna što je epidemija onemogućila da viđa svoju obitelj.

Voditelju Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ Dobrici Rončeviću je, nakon što ju je cijepio, kazala: "Ovo je baš igra", doznaje se.

Naime, medijsko praćenje cijepljenja unutar Doma nije bilo moguće zbog strogih epidemioloških mjera. U Domu za starije osobe Kantrida u nedjelju će se cijepiti oko 280 korisnika i 50 djelatnika. 

Ravnateljica Doma Marija Maras zahvalila je epidemiolozima, Stožeru civilne zaštite Primorsko-goranske županije, Nastavnom zavodu i Primorsko-goranskoj županiji na razumijevanju i pomoći proteklih mjeseci te posebno na organizaciji akcije cijepljenja.

U Rijeku je u nedjelju ujutro u Nastavni zavod za zaštitu zdravlja Primorsko-goranske županije stiglo 620 doza cjepiva protiv koronavirusa praćenih policijom s dugim cijevima. 420 doza cjepiva namijenjeno je korisnicima i osoblju domova za starije osobe. 

U ponedjeljak se cijepljenje nastavlja u Kliničkom bolničkom centru Rijeka, a planirano je cijepljenje 200-tinjak najizloženijih zaposlenika u covid-odjelima i u hitnoj službi.

15:32 Žena koja je prva cijepljena u Karlovcu: Imam bolesti koje korona jako voli

Procjepljivanje protiv covida-19 počelo je u Karlovačkoj županiji bez poteškoća, a cjepivo tvrtke Pfizer-BioNTech primila je korisnica karlovačkog doma za starije.

Cijepila se korisnica Obiteljskog doma Zlatna Jesen, 67-godišnja Mirjana Barić, i to u prisustvu članova Stožera civilne zaštite i novinara.

Nakon što je cijepljenje dobro prošlo, Barić je rekla da ne bi bilo dobro da je "uhvati" i koronavirus jer ima druge bolesti.

"Odlučila sam se cijepiti zato što znam da imam bolesti koje korona jako voli i da ne bi bilo dobro ako me uhvati, a sad valjda neće. Poručujem svima da budu odgovorni i da se cijepe", rekla je Barić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Branko Zoretić rekao je da je prvih 305 doza cjepiva stiglo jutros, 255 doza je podijeljeno u domove za starije i nemoćne, po deset je otišlo u bolnice u Karlovcu, Ogulinu i Dugoj Resi, a razlika djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu.

"Ovo je nakon deset mjeseci borbe korak prema pobjedi pandemije i nadam se da ćemo se za nekoliko mjeseci vratiti normalnom životu", rekao je Zoretić.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin istaknula je da je, uz dosadašnja tri stupa obrane od covida-19, nošenja maski, držanja razmaka i redovitog pranja ruku, sada došao i četvrti stup, cijepljenje.

"Pozivam sve naše sugrađane da se cijepe radi zaštite svog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, čime će omogućiti i oporavak našeg gospodarstva jer će ljudi zaštićeni od bolesti moći dolaziti na posao", rekla je Furdek Hajdin te naglasila važnost cijepljenja za školski i zdravstveni sustav.

"Mnogi se pozivaju na pravo i na slobodu necijepljenja, ali ih ja pozivam na odgovornost i da imaju na umu da pravo na slobodu pojedinca završava u onom trenutku kada ugrožava prava nekog drugog čovjeka te pozivam sve da vjerujemo u znanost i medicinu", ocijenila je Furdek Hajdin.

Voditelj Obiteljskog doma Zlatna Jesen Roland Poturica zahvalio je svim institucijama koje su omogućile početak cijepljenja te izrazio nadu da će procijepljenost omogućiti njegovim korisnicima "bolji, mirniji i kvalitetniji život" te rekao da mu je također drago što se svih 16 korisnika odlučilo na cijepljenje, prvih deset danas, a drugom prilikom ostali korisnici i djelatnici.

15:30 U Koprivnicu stigla prva pošiljka cjepiva - 315 doza

U Zavod za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u nedjelju je stigla prva pošiljka od 315 doza cjepiva tvrtke Pfizer-BioNTech.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren rekao je da je dolazak cjepiva važan trenutak, ali i da time problem pandemije nije riješen, već je to početak njegova rješavanja.

"Otvaramo novo poglavlje u borbi protiv pandemije koje će u konačnici rezultirati vraćanjem života u normalu", istaknuo je Koren te zahvalio zdravstvenom sustavu i svim zdravstvenim djelatnicima na nesebičnom zalaganju i trudu koji ulažu svih ovih mjeseci.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla izvijestila je da će se tijekom dana najprije cijepiti korisnici koprivničkog Doma za starije i nemoćne te dio zdravstvenih djelatnika koprivničke Opće bolnice. U ponedjeljak će se cijepiti ostali liječnici i medicinske sestre iz bolnice te korisnici Doma za starije i teško bolesne osobe 'Senior Care' iz Križevaca.

"Prvu pošiljku od 315 doza cjepiva ćemo potrošiti u dva dana. Riječ je o inicijalnim dozama, no svaki će tjedan dolaziti nove količine", poručila je Vadla i zamolila građane, posebno starije osobe i kronične bolesnike da se strpe i da se jave svojim obiteljskim liječnicima zbog rasporeda cijepljenja.

Podsjetila je građane da se i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić istaknuo je kako je 60 doza cjepiva iz današnje pošiljke namijenjeno za koprivničku bolnicu u kojoj će se najprije cijepiti zaposlenici koji rade na covid odjelu, zatim oni u jedinci intenzivnog liječenja sa covid pacijentima i oni koji rade s pacijentima u izolaciji.

"Do sada je oko 50 posto zaposlenika bolnice iskazalo interes za cijepljenje, a pozivam i one ostale da još jednom razmisle koliko je važno procijepiti se i postati otporan na virus kako bismo i na taj način povisili sigurnost zdravstvenog sustava u našoj županiji",  rekao je Devčić, ravnatelj bolnice u kojoj su trenutno hospitalizirane 64 osobe oboljele od koronavirusa od kojih je 14 na respiratorima.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Ratimir Ljubić izvijestio je kako su od ponedjeljka putem sustava e-građanin i e-maila zaprimili više od 10.000 zahtjeva za propusnice te oko 24.000 poziva.

"Prihvaćeno je oko 6.500 propusnica, dok je odbijeno oko 3.500 zahtjeva koje smo smatrali neopravdanima i koji nisu bili u skladu s Odlukom Stožera civilne zaštite RH", rekao je Ljubić.

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac kazao je kako su policijski službenici na području te županije od 23. prosinca prekontrolirali oko 10.300 osoba.

"U 52 slučaja zatekli smo građane bez propusnice koji su vraćeni u svoje mjesto stanovanja", rekao je Štimac. Dodao je i da je zdravstveno stanje u Policijskoj upravi je zadovoljavajuće i da je svega dvoje djelatnika zaraženo koronavirusom. 

Podsjetimo, u nedjelju je u svim državama EU počinju Europski dani cijepljenja kojima se priključila i Hrvatska, a svakoga će tjedna stizati nove doze. Cijepljenje je besplatno, a građani će se na njega dobrovoljno odlučivati.

13:08 Izjave nakon prvih cijepljenja u KB-u Dubrava

"Upravo smo cijepili prvo dvoje naših djelatnika. Ovo je za nas veliki dan jer stvara novu perspektivu u borbi protiv pandemije. Naši su djelatnici od prvog dana u borbi protiv ove bolesti i za nas je ovo novo poglavlje. Drago mi je što je s nama ministar Beroš koji je od prvog dana uz nas. Nadam se da ćemo u godini pred nama ostvariti bolji život", rekao je Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB-a Dubrave.

"Svjedočimo velikom trenutku, mislim da će to biti prekretnica. Mislim da godina nije mogla završiti boljim darom od ovoga. Ova je godina bila veliki test za sve nas. Zdravstveni sustav je prilagođen i funkcionira i hrvatski građani su pokazali zajedništvo. Ova ustanova predstavlja najvažniji centar za liječenje covid-19 pacijenata.Ovakve uvjete nismo mogli osigurati građanima u drugim bolnicama. Dovoljno je reći da se dnevno liječi više od 450 osoba u Dubravi, da ih je 69 na respiratornoj potpori. Jutros sam saznao da se 360.000 litara tekućeg kisika troši u jednom satu liječenja naših bolesnika. Vjerujte mi, takve uvjete nismo mogli osigurati u niti jednoj drugoj zagrebačkoj bolnici", istaknuo je Beroš. Ovakve uvjete nismo mogli osigurati u nijednoj drugoj bolnici. Kad jednom ova epidemija završi, nadam se da ćemo se odužiti KB-u Dubrava. Sad je vrijeme da još jednom cijepljenjem pokažemo zajedništvo i odgovornost. Razmišljat ćemo o dodavanju novih, stručnih i znanstvenih elemenata, i dodavanju novih djelatnosti. Kada jednom ova epidemija završi, to će biti znak zahvale za sve djelatnike u KB Dubrava, rekao je Beroš.

"Ja sam Vlasta Merc, ovdje radim 18 godina i od početka radim s najtežim pacijentima. Neću pričati koliko nam je teško jer sam ovo izabrala. Zašto sam se cijepila? Zato što želim svoj život nazad. Jer želim zagrliti svoje roditelje bez straha. Jer želim da me moje 9-godišnje dijete više ne pita o zaraznim bolestima. Nadam se da će nas ovo cjepivo spasiti i da će svi kolege, ali i svi građani uvidjeti dobrobiti ovog cjepiva", rekla je prva cijepljena doktorica iz KB-a Dubrava. 

I medicinska sestra koja se cijepila rekla je da se nada povratku u normalan život i pozvala sve kolegice i druge ljude da se cijepe.

"Broj zaraženih je manji jer je učinjeno i manje testiranja. Broj umrlih je i dalje visok, to je posljedica zbivanja od tri tjedna. Za očekivati je da će broj umrlih padati, ali za tjedan dana", rekao je Beroš na novinarsko pitanje. 

"Danas je nešto veći broj hospitaliziranih, ali je manje ljudi na respiratorima. To su dnevne oscilacije. Mi sada imamo trend pada broja novozaraženih u Hrvatskoj", dodao je.

"Danas će biti cijepljeno 35 djelatnika, a sljedeći tjedan 200", rekao je Ivica Lukšić, v.d. ravnatelja KB-a Dubrava. 

"Mi ne osjećamo olakšanje u broju novohospitaliziranih, ali nemamo rast, to budi nadu", rekao je Lukšić.

13:05 Prve u KB-u Dubrava cijepljene medicinska sestra i doktorica

Prve su u KB-u Dubrava cijepljene medicinska sestra i doktorica. Još se čekaju izjave.

12:46 U tijeku je cijepljenje u KB-u Dubrava

U tijeku je prvo cijepljenje zdravstvenih djelatnika u najvećoj hrvatskoj covid-bolnici, KB-u Dubrava. Uskoro se očekuju izjave.

11:15 Capak govori o rasporedu dolaska cjepiva

Capak je govorio o tranšama cjepiva koje dolaze u Hrvatsku.

11:10 I Plenković daje izjavu ispred Zarazne

"Velika većina ljudi je razumna i racionalna. Respektirajmo trud znanstvenika i istraživača. Dobro je da idemo po ciljnim skupinama. Vjerujem da će sve više svijest rasti", rekao je Plenković.

Na pitanje o Milanoviću rekao je kako je predsjedniku iskomunicirano da se sad cijepe najugroženiji i da je sa svime u tijeku.

Na pitanje o Capakovom sjedenju na kutiji cjepiva rekao je da je to trivijalno.

"Znam da je bila subota, ako im je zadovoljstvo baviti se nebitnim, neka", rekao je Plenković.

11:08 Beroš daje izjavu nakon cijepljenja u Zaraznoj

"Čast mi je što sam ovdje, ovdje je započela borba protiv bolesti covid-19. Sad imamo moćno oružje. Cijepljenje je metoda koja je sačuvala najviše života u povijesti. Gledajmo u svjetliju budućnost i cijepimo se. Hrvatski narod je znao pokazati solidarnost, učinimo to i ovaj put i iskorijenimo ovu bolest", rekao je Beroš.

11:03 Obavljeno cijepljenje u Zaraznoj, Markotić daje izjavu

Obavljeno je i cijepljenje u Zaraznoj. Nakon cijepljenja daju se izjave. Prva govori Markotić. 

"Mi smo odlučili da se prva cijepi doktorica Nikolina Bogdanić, jedna od najboljih specijalizantica", rekla je šefica Klinike Alemka Markotić.

Rekla je da će se danas cijepiti 30-ak djelatnika Zarazne.

10:34 Slijedi cijepljenje u Zaraznoj

Nakon cijepljenja u Domu za starije Trešnjevka, u 11 sati slijedi cijepljenje u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". I tamo će biti Plenković, a s njim će biti ministar zdravstva Vili Beroš i šefica Klinike Alemka Markotić.  

10:24 Capak daje izjavu

"Danas ujutro otvaramo novo poglavlje u borbi protiv covida-19. Od danas počinjemo koristiti jedno moćno oružje koje će s vremenom riješiti ovu bolest i pandemiju. Nažalost, za to će nam trebati vremena. Pfizerovo cjepivo će nam stizati do 9. mjeseca. 270.000 doza Pfizerovog cjepiva stiže do ožujka, očekujemo i Modernino cjepivo, nadam se da će biti šire od Pfizerovih doza. Prvo ćemo cijepiti sve najugroženije pa onda sve starije od 65 godina. Želim vam sretan Božić i 'staronormalnu' Novu godinu", rekao je Capak.

"Ja sam siguran da će se kod nas ljudi cijepiti, interes je ogroman. Uvjeren sam da ćemo kroz sljedeće mjesece postići pozitivan stav o cijepljenju i kod onih koji mu se sad protive", kazao je.

Dodao je kako zasad nema potrebe za velikim dvoranama, ali da će se možda organizirati mobilno cijepljenje.

10:21 Bandić daje izjavu

"Hvala premijeru Plenkoviću i suradnicima. Ovo je povijesni dan, vide se sve prednosti ulaska Hrvatske u EU. Pobijedili su znanstveni rad, solidarnost i zajedništvo europsko. Ja ću se sigurno cijepiti kad dođu nova cjepiva", rekao je Bandić.

10:17 Plenković daje izjavu

"Zaista sam sretan u ime vlade, tu su gospodin Bandić, gospodin Capak, što je napokon počelo cijepljenje u Hrvatskoj. Napravili smo plan koji je vlada usvojila ravnomjerno kroz sve županije. Ove prve doze idu onima koji su najugroženiji i najizloženiji. Vjerujem da ćemo kroz iduće tranše cjepiva u sljedećim tjednima širiti procijepljenost. Očekujemo da EU 4. siječnja odobri i cjepivo Moderne. Čestitam gospođi Aničić", rekao je Plenković.

Zašto se među prvima neće cijepiti nitko iz državnog vrha?

"Zato što smo dobili samo 9750 doza, naš stav je bio da trebaju to dobiti samo oni kojima to može spasiti život. Bit će vremena i za takva cijepljenja, za takve demonstracije, da se potakne cijepljenje", rekao je Plenković.

Ponovio je kako je uvjeren da će se većina građana cijepiti.

10:15 20-ak cijepljenja u domu u kojem je cijepljena prva osoba u Hrvatskoj

Liječnik koji je obavio prvo cijepljenje u Hrvatskoj rekao je da je u tom domu danas planirano 20-ak cijepljenja.

10:07 Prva cijepljena žena daje izjavu

"Ja sam Aničić Branka, upravo sam cijepljena. Pozdravljam sve prisutne, posebno našeg premijera i naše političko društvo koje mi stalo pratimo. Drago mi je da sam ja prva i moj dom i da se vratimo u normalan život. Brzo je cjepivo došlo, brže nego što smo se nadali. Sad svi trebamo prihvatiti i zbog svojih prijatelja. Nisam cijepljenje ni osjetila. Sad možemo dalje uživati u našem domu, bit će brzo normalno. Zbog naših obitelji, zbog nas samih, zbog ljudi starijih, treba se cijepiti. To je jedino rješenje da možemo normalno živjeti, kao što smo prije. Da možemo uživati u svojim aktivnostima. Ja imam dva praunuka, Milu i Antonija, ako ih smijem pozdraviti. Veselim se susretu sa svojim praunucima, zbog toga sam se cijepila", rekla je prva cijepljena gospođa u Hrvatskoj.

Novinari je pitaju je li joj bio problem odlučiti se za cijepljenje i je li bila nervozna. 

"Ni slučajno!" odgovorila je. Rekla je kako je nevjerojatan osjećaj biti prva cijepljena osoba u Hrvatskoj i da će joj tek postati jasno koliko je to velika stvar. Pozdravila je svoje prijatelje u domu i zaželjela osobama u stacionaru brzi oporavak, a pozdravila je i sve okupljene novinare. 

10:05 Cijepljena je prva osoba u Hrvatskoj

Nakon što je žena cijepljena, čuo se aplauz.

10:03 Stigla je gospođa koja će se prva cijepiti

Stigla je 81-godišnja gospođa koja će se prva cijepiti. Izmjerili su joj temperaturu i sve je spremno za cijepljenje.

9:59 Stigli su Plenković i Bandić

9:55 Uskoro će početi prvo cijepljenje u Hrvatskoj, u Domu za starije osobe Trešnjevka u Zagrebu

>> RANIJE INFORMACIJE

U 11 sati će predsjednik vlade s ministrom Berošem i dr. Alemkom Markotić posjetiti Kliničku bolnicu za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici.

Ministar zdravstva Vili Beroš s dr. Ivicom Lukšićem u 13 sati posjetit će KB Dubrava, gdje će se cijepiti zdravstveni djelatnici.

Zasad nije najavljeno cijepljenje nikoga iz vlasti ni iz Stožera.

Početak cijepljenja odvija se u sklopu Europskih dana cijepljenja koji se održavaju u nedjelju, ponedjeljak i utorak u svim državama članicama Europske unije. Cilj im je podizanje svijesti o važnosti cjepiva kao najsigurnijem načinu da se okonča pandemija koronavirusa.

U istim danima započinje distribucija prvih doza cjepiva i cijepljenje građana u svim Hrvatskim županijama. Cjepivo će biti besplatno za sve, a građani će se moći cijepiti na dobrovoljnoj osnovi.

Capak: Pripremili smo sve, cijepljenje će početi u 10 sati službeno

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak za N1 je kazao da pripreme za početak cijepljenja protiv koronavirusa prolaze odlično.

"Pripremili smo sve, već su neke pošiljke otišle, neke upravo pripremamo i cijepljenje će početi u 10 sati službeno."

Komentirao je i nesmotrenu jučerašnju fotografiju na kojoj se vidi kako sjedi na kutiji u kojoj je bilo cjepivo.

"Ispričao sam se svima koji su osjetili to kao da sam učinio nešto loše. To je naprosto bilo u toj euforiji koju smo mi koji čekamo to cjepivo jako dugo doživjeli. Sjeo sam na praznu kutiju i pokazao na natpis da se vidi da je cjepivo tu. Ako sam bilo koga povrijedio, ja se ispričavam", kazao je.

Osvrnuo se i na činjenicu da se dio građana ne želi cijepiti.

"Mislim da će se to s vremenom ispraviti, ali nemam osjećaj da je to veliki dio građana. Mislim da je to manjina", istaknuo je Capak.

Raspored cijepljenja po županijama

Iz vlade su objavili i raspored cijepljenja po pojedinim ustanovama diljem Hrvatske:

Zagrebačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe Juro Barišić, Jakovlje: 11 sati

Krapinsko-zagorska županija
Zavod za hitnu medicinu, Krapina: 15 sati

Sisačko-moslavačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe Sisak: 14 sati

Karlovačka županija
Obiteljski dom za starije i nemoćne Zlatna Jesen, Karlovac: 10:30 sati

Varaždinska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Varaždin: 13 sati
Opća bolnica Varaždin: 13:30 sati

Koprivničko-križevačka županija
Dom za starije i nemoćne osobe Koprivnica: 14 sati

Bjelovarsko-bilogorska županija
Dom umirovljenika Vita Nova Bjelovar: 11 sati
Opća bolnica Bjelovar: 11:30 sati

Primorsko-goranska županija
Dom za starije osobe Kantrida, Rijeka: 11 sati

Ličko-senjska županija
Dom za starije i nemoćne osobe u Otočcu: 14 sati

Virovitičko-podravska županija
Opća bolnica Virovitica: 14 sati

Požeško-slavonska županija
Opća bolnica Požega: 14 sati
Dom za starije i nemoćne osobe Požega: 14:30 sati

Brodsko-posavska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Slavonski Brod: 14 sati

Zadarska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Zadar na Sfingi: 14 sati

Osječko-baranjska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Osijek: 15 sati
KBC Osijek: 16 sati

Šibensko-kninska županija
Opća bolnica Šibenik: 18:30 sati

Vukovarsko-srijemska županija
Zavod za hitnu medicinu, Vinkovci: 13 sati

Splitsko-dalmatinska županija
Dom za starije i nemoćne osobe Split - Zenta: 16 sati
KBC Split: 16:30 sati

Istarska županija
Opća bolnica Pula: 14 sati

Dubrovačko-neretvanska županija

Opća bolnica Dubrovnik te Dom za starije i nemoćne osobe Dubrovnik (prva cijepljenja obavit će se u ponedjeljak)

Međimurska županija
Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu: 14 sati

Pored ovih lokacija cijepljenje će se u naredna tri dana odvijati i u drugim domovima za starije i nemoćne osobe te zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske, napominju iz vlade. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.