Ćipe majci malenog Ante: Javite mi se, učinit ću sve da vam pomognem

Foto: Facebook

Slučaj dječaka s teškoćama u razvoju Ante Mikulića iz Slavonskog Broda, koji ne dobiva adekvatnu rehabilitaciju, nije ostao bez reakcija ni u Saboru, u kojemu su kritizirali zdravstveni sustav, uz ocjenu kako se taj sustav sramotno odnosi prema pacijentima.

>> Udruga Sjena: Beroševo ministarstvo je obećalo pomoći Anti (6). Ništa nisu poduzeli

Stipo Mlinarić (Domovinski pokret) ističe da ima nultu toleranciju za svako nasilje prema ženama i djeci. "Ministarstvo zdravstva mora stati iza tog djeteta, riješiti taj slučaj i platiti što god treba jer dječji život nema cijenu", poručio je.

Pozvao je majku djeteta da mu se javi i da će im pomoći kako god bude mogao. "Neka mi se javi i ja ću otići s njom u Ministarstvo zdravstva i učiniti sve da se tom djetetu pomogne", poručio je Mlinarić, kazavši da to ne govori kao političar, nego je s ljudske strane uvijek spreman pomoći, pogotovo bolesnoj djeci.

Martina Vlašić Iljkić (SDP) poručuje da je sramotno da u današnje vrijeme, kada prema podacima imamo 25.000 djece koja su potencijalni korisnici usluga rane intervencije, svega jedno od osmero djece prima tu istu ranu intervenciju.

"To je porazni pokazatelj da u sustavu ima problema, a ovakvi pojedinačni slučajevi govore samo koliko zapravo je teško roditeljima ostvariti uslugu kada moraju izaći u medije sa svojim problemima, potpisivati peticije, a taj slučaj nije jedini", upozorila je. Dodala je i da je to pokazatelj da svaki slučaj treba rješavati individualno i koliko imamo problema u sustavu, i što se tiče usluga zdravstvene skrbi i sustava socijalne skrbi jer su to dva povezana sustava.

"Kao problem pokazalo se da nema dovoljno centara koji pružaju takve usluge, nedostupne su i nisu dobro teritorijalno raspodijeljene. Bilo bi dobro da svaka županija ima svoj centar za rehabilitaciju kako bi osigurali roditeljima i njihovoj djeci sve usluge na jednom mjestu, da ne moraju od ustanove do ustanove i tako gubiti vrijeme i tako teško osigurati zdravstvenu skrb za svoju djecu", zaključila je.

"Ovo nije zemlja za starce, ali nema tu ni zemlje za djecu"

Sandra Benčić (Možemo) kazala je da ustanove Grada Zagreba pružaju usluge i za cijelu Hrvatsku jer ih zapravo u ostalim dijelovima zemlje nema i normalno je da se pruža jer ih djeca iz Slavonskog Broda ili iz nekih drugih dijelova nemaju gdje dobiti.

"To je apsolutno nužno, ali nije normalno. Nije normalno da u zemlji u kojoj se premijer hvali kako financira ovo i ono, nema za osnovnu zdravstvenu i socijalnu infrastrukturu za djecu. Da parafraziram naslov jednog filma, ovo nije zemlja za starce, ali nema tu ni zemlje za djecu. Nevjerojatno je da nemamo osnovne usluge, i to za djecu s ozbiljnim zdravstvenim teškoćama", kritizirala je.

"Upozoravali smo to", dodala je, "i na drugim slučajevima zdravstvenih problema djece, primjerice mentalnog zdravlja djeca, gdje imate 50 dječjih psihijatara u čitavoj Hrvatskoj i ako trebaju hitnu psihijatrijsku pomoć, moraju putovati po 300, 400, 500 kilometara, najčešće u Zagreb.

To nije normalna situacija i mi bismo apelirali da se, umjesto uništavanja zdravstvene i socijalne infrastrukture, ide u teritorijalnu decentralizaciju tih usluga, tako da ih imaju djeca i u Slavonskom Brodu i u Novskoj i u Osijeku i u Vukovaru", poručila je Benčić.

"Meni to nije normalno", izjavio je Božo Petrov (Most). "Trebali bismo", ističe, "biti solidarni i osjetljivi na one koji su najranjiviji u našem društvu i omogućiti im da se razvijaju i kvalitetno žive svoj život.

To što netko od njih ne može trčati, to što možda netko od njih ne može svirati, to ne znači da se ne može ostvariti u nekom drugom području života i kroz svoje talente pridonijeti društvu. Itekako može, a dokaz za to je Stephen Hawking, ali zato svakome treba dati priliku", naveo je.

"Za mene je apsolutno svaki čovjek u društvu jednako vrijedan", istaknuo je, uz zaključak da je "sramotno ovo što se događa i da se javne institucije i naš zdravstveni sustav na takav način odnose prema tim ljudima".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.