Ćipe o uhićenju: Od početka smo tvrdili da u SDSS-u ima ratnih zločinaca

Foto: Pixsell/Patrik Macek

Saborski zastupnik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić komentirao je danas uhićenje čelnika SDSS-a Topuskog Dragana Ćelapa, osumnjičenog za ratni zločin 1991., rekavši da su od početka tvrdili da SDSS u svojim redovima ima ratne zločince i zato su inzistirali da ne bude dio vladajuće većine.

"Domovinski pokret je ukazivao da je SDSS stranka koja u svojim redovima ima ljude koji su počinili ratne zločine i to se sada vidi na primjeru iz Topuskog, gdje je uhićeni ratni zločinac bio vijećnik SDSS-a", izjavio je Mlinarić na konferenciji za novinare.

"Pupovac kaže da je iznenađen, mi nismo iznenađeni"

"Čelnik SDSS-a Milorad Pupovac kaže da ga je to iznenadilo, ali nas to nije iznenadilo, mi smo to znali i zato smo, kada se dogovarala vladajuća koalicija, inzistirali da SDSS ne može biti dio vladajuće koalicije", dodao je.

Smatra da to sigurno nije jedini čovjek koji je sudjelovao u agresiji na Hrvatsku. "I kada Pupovac kaže da ge je to iznenadilo, zanima me je li iznenadilo i Draganu Jeckov (zastupnicu SDSS-a) da je na odlagalištu otpada Petrovačka dola ispod 800 tisuća kubika smeća pronađeno 13 branitelja", rekao je zastupnik Mlinarić.

Usto, napominje, neki dan su na ulazu u Negoslavce, gdje Jeckov živi, ekshumirani ostaci branitelja ubijenih 1991.

"Ulaskom DP-a u vladu prodisale su institucije koje se bave ratnim zločinima"

Mlinarić, rodom iz Vukovara, dodao je i kako zna što su Negoslavci bili u Domovinskom ratu, odnosno zna da je tamo bilo zapovjedništvo KOS-a, koji su zločini tamo počinjeni te da se zločinima koji su se dogodili u Vukovaru upravljalo baš iz Negoslavaca.

"Ulaskom Domovinskog pokreta u vladu bez SDSS-a prodisale su i institucije koje se bave ratnim zločinima, poboljšalo se traženje nestalih i uhićenja ratnih zločinaca", ocijenio je Mlinarić. Zato je, kaže, bilo bitno da SDSS ne bude i nije dio vlasti, da Anja Šimpraga nije potpredsjednica vlade i da nema više nijednog državnog tajnika SDSS-a u vladi.

Domovinski pokret ovime je napravio jako veliki korak, ocijenio je Mlinarić te najavio da će do kraja godine na inicijativu njegove stranke u saborsku proceduru ući Zakon o uklanjanju četničkih spomenika na teritoriju Republike Hrvatske.

DP nema ništa protiv slanja hrvatskih časnika u Njemačku da obučavaju Ukrajince

Odgovarajući na pitanje o slanju hrvatskih časnika u Njemačku, u NATO-ovu misiju, gdje bi obučavali ukrajinske vojnike, rekao je da je DP-u na prvom mjestu sigurnost hrvatske države i građana i da su zato prije dvije godine glasali protiv dovođenja ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku.

No, dodaje, to nije isto što i slanje hrvatskih časnika u Njemačku da obučavaju Ukrajince u misiji NSATU - sigurnosne pomoći i obuke za Ukrajinu (Security Assistance and Training for Ukraine).

"Protiv toga nemamo ništa jer je hrvatski vojnik danas i na Kosovu, a bili su i u drugim misijama. Ako takav prijedlog dođe u sabor, Domovinski pokret će vrlo rado glasati za to, nemamo nikakav problem s tim. A što se prijašnjeg prijedloga tiče, siguran sam da nismo bili u mogućnosti primiti tisuće vojnika u Hrvatsku i obučavati", pojasnio je Mlinarić.

No smatra da taj prijedlog neće doći do sabora, a argumentaciju predsjednika RH Zorana Milanovića da bi time Hrvatska bila uvučena u rat u Ukrajini ocjenjuje dijelom predsjedničke kampanje. Mlinarić zaključno poručuje da u ovoj misiji NATO-a nema opasnosti za hrvatske instruktore i vojnike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.