Čitateljica: Jučer i danas otkazana zračenja na Rebru. Rebro: Osposobljavamo uređaje

Foto: Filip Kos/PIXSELL

Jučer je u jutarnjim satima izvršen kibernetički napad na sustav KBC-a Rebro, a tome je prethodilo nekoliko DDoS napada dan ranije, u kojima su hakeri napali nekoliko internetskih stranica hrvatskih institucija, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB i Zagrebačka burza. Danas se pojavila informacija da su za dio napada odgovorni ruski hakeri, no oni tvrde da nisu odgovorni i za napad na zagrebačko Rebro. 

>>  Ruski hakeri tvrde da su srušili Poreznu, HNB. "Već dugo nismo posjetili Hrvatsku" 

Cijeli slučaj istražuje i policija, a iz KBC-a Rebro jučer su na izvanrednoj konferenciji za medije rekli da su bili primorani isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera i da će ih vraćati u produkciju kad se uvjere u njihovu ispravnost. 

Iako su jučer tvrdili da će cijeli sustav biti u pogonu već danas, Indexu se javila čitateljica koja tvrdi da je, uz jučerašnje zračenje onkoloških bolesnika na KBC-u Rebro, odgođeno i današnje. Premda su iz KBC-a Rebro prvotno odbili Indexu odgovoriti na ovaj upit, nakon nekoliko apela potvrdili su tu informaciju, no ponovno su izbjegli dati konkretne odgovore na postavljena pitanja. 

Pojavila se informacija da su i za danas otkazana zračenja. Iz KBC-a Rebro pokušali izbjeći odgovor 

"Sustav i dalje nije u funkciji. Onkološkim pacijentima je stopirana radioterapija, odnosno zračenje, od jučer. Za danas je također sve otkazano. Najosjetljivija skupina pacijenata nije zbrinuta tako da su izjave da sve radi, ali usporeno - lažne", kazala je čitateljica Indexa.

Kako bismo potvrdili ovu informaciju, danas prijepodne poslali smo upit na KBC Rebro. Zanimalo nas je je li pogođeni sustav proradio, jesu li naišli na dodatne probleme te kako cijela situacija utječe na pacijente. Također nas je zanimalo je li točna informacija da je i jučer i danas onkološkim pacijentima stopirana radioterapija, odnosno zračenje. 

Međutim, od KBC-a Rebro prvotno je stigao vrlo oskudan odgovor na niz naših upita. "Tijekom noći su sustavi BIS (Bolnički informacijski sustav), RIS (Radiološki informacijski sustav) i LIS (laboratorijski informacijski sustav) pušteni u pogon", kazali su nam.

Na ponovnu zamolbu za odgovor na ostala pitanja, odgovorili su sljedeće: 

"Uslijed kibernetičkog napada uz ostalo privremeno su bili onesposobljeni i radioterapijski uređaji. Oni se postupno puštaju u pogon, a bolesnici se preraspodjeljuju", stoji u njihovom odgovoru.

Očitovali se iz Ministarstva: U tijeku je oporavak i ostalih funkcionalnosti bolničkog sustava

U međuvremenu smo upitali Ministarstvo zdravstva jesu li upoznati s ovom situacijom. Ovo je očitovanje KBC-a Rebro resornom ministru koje su nam poslali:

"Kao što je već priopćeno, tijekom noći su oporavljene ključne funkcionalnosti Bolničkog informacijskog sustava (BIS) nužne u pružanju zdravstvenih usluga pacijentima, a u tijeku je oporavak i ostalih funkcionalnosti bolničkog sustava. Unatoč smanjenoj dostupnosti usluge radioterapije, važno je napomenuti da je dio kapaciteta radioterapije, na kojima je pružena usluga radioterapije pacijentima, bio kontinuirano dostupan. 

Danas je povećana dostupnost svih, pa tako i radioterapijskih sustava te konačni oporavak preostalih kapaciteta očekujemo tijekom narednog vremena, a na čemu se intenzivno radi. Ministar zdravstva kao i sva nadležna tijela o kibernetičkom napadu na informacijski sustav KBC-a Zagreb obaviješteni su jučer u ranim jutarnjim satima", stoji u odgovoru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.