Civilna zaštita i DHMZ izdali upozorenje za sutra

Foto: Sime Zelic/PIXSELL

RAVNATELJSTVO civilne zaštite objavilo je upozorenje Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ), čiji su prognostičari za sutra izdali narančasto upozorenje na vjetar. "Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati", priopćilo je Ravnateljstvo civilne zaštite.

Upozoravaju da upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti, pa se građane koji putuju poziva da prate informacije o stanju u prometu.

Još puno kiše i nevremena, evo kada se vraća sunce

U unutrašnjosti će sutra biti promjenjivo i pretežno oblačno. Povremeno će padati kiša, u najvišem gorju u prvom dijelu dana moguć je i snijeg. Puhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Na Jadranu umjereno jugo, ponegdje na jugu i jako, a na sjevernom dijelu bura koja će se do večeri proširiti duž obale. Najniža jutarnja temperatura između 3 i 8, na Jadranu od 7 do 12 °C. Najviša dnevna između 11 i 16 °C, u gorskoj Hrvatskoj malo niža.

Kišno vrijeme potrajat će i u prvom dijelu idućeg tjedna. Doduše, uz nešto rjeđu kišu i grmljavinu te češća sunčana razdoblja nego tijekom ovotjednog četvrtka i petka, pa i uz višu temperaturu zraka koja će osjetno porasti na lokacijama osunčanim sredinom dana, prognozira za HRT Izidor Pelajić iz DHMZ-a.

Kada se vraća sunce?

Nastavak promjenjivog vremena na Jadranu donijet će kišu, češće u Dalmaciji, u kojoj će još i u nedjelju puhati jako jugo. U ponedjeljak će posvuda zapuhati bura, lokalno s olujnim udarima, a oslabjet će uglavnom već u utorak. Temperatura će postupno rasti.

Na kopnu će nedjelja biti s najviše oblaka, pri čemu ponegdje i još malo svježija, uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Početkom tjedna i dalje nestabilno, ali s rjeđom kišom i sunčanim razdobljima pa će i danju biti toplije, osobito na istoku.

Od četvrtka postupan porast temperature zraka uz više sunčanog vremena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.